sve veća potreba za radnom snagom širom sveta

Zaposlenost u sektoru obnovljivih izvora energije porasla za 5,8 odsto

BiznisEkologijaSvetU fokusuVesti

22.9.2022 19:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Zaposlenost u sektoru obnovljivih izvora energije porasla za 5,8 odsto Zaposlenost u sektoru obnovljivih izvora energije porasla za 5,8 odsto
Prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) zaposlenost u sektoru obnovljivih izvora energije širom sveta porasla je za 5,8 odsto na 12,7 miliona... Zaposlenost u sektoru obnovljivih izvora energije porasla za 5,8 odsto

Prema podacima Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA) zaposlenost u sektoru obnovljivih izvora energije širom sveta porasla je za 5,8 odsto na 12,7 miliona tokom prošle godine.

Izveštaj IRENA u saradnji sa Međunarodnom organizacijom rada (ILO), pokazao je sposobnost obnovljivih izvora energije da stvaraju radna mesta, a istovremeno ispunjavaju klimatske ciljeve uprkos negativnom uticaju pandemije Covid-19, prenosi Anadolu Agency.

Izveštaj je otkrio da je pandemija korona virusa izazvala kašnjenja i prekide u lancu snabdevanja, što je uticalo na radna mesta, odnosno na broj zaposlenih po segmentima.

Zaposlenost u oblasti tečnog biogoriva se smanjila kako je pala potražnja za transportnim gorivima. Izveštaj je pokazao da je i prodaja solarne rasvete takođe pretrpela štetu, ali su kompanije uspele da ograniče gubitak radnih mesta.

Sektori solarne energije i energije vetra nastavili su da vode globalni rast zaposlenosti u obnovljivim izvorima energije, čineći ukupno 4,2 miliona i 1,3 miliona radnih mesta.

Kina je prednjačila kao zemlja sa najviše zaposlenih u ovom sektoru sa ukupno oko 5,3 miliona radnika, a sledi Brazil sa 1,27 miliona. Evropska unija je zapošljavala 1,24 miliona, a slede Sjedinjene Američke Države i Indija sa 923.000 i 863.000. U EU, Nemačka je imala značajnih 352.000 radnih mesta.

IRENA je prognozirala da bi sektor obnovljivih izvora energije mogao da zapošljava 38 miliona radnika do 2030. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...