saradnja UniCredit banke u Srbiji i Razvojne agencije Italije

Kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća od 40 miliona evra

PreduzetnikSrbija

1.2.2024 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća od 40 miliona evra Kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća od 40 miliona evra
UniCredit banka u Srbiji i Razvojna agencija Italije (Cassa Depositi e Prestiti – CDP) potpisale su u četvrtak ugovor o kreditnoj liniji, vrednoj 40... Kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća od 40 miliona evra

UniCredit banka u Srbiji i Razvojna agencija Italije (Cassa Depositi e Prestiti – CDP) potpisale su u četvrtak ugovor o kreditnoj liniji, vrednoj 40 miliona evra, namenjenoj malim i srednjim preduzećima u Srbiji.

Ugovor, o finansiranju lokalnih malih i srednjih preduzeća, kao deo Investicionog okvira za Zapadni Balkan koji promoviše Evropska unija, potpisan je prilikom svečanog otvaranja CDP kancelarije u Beogradu, navedeno je u saopštenju UniCredit banke, prenosi Beta.

Kako je precizirano, sredstva dodeljena kroz ovaj program omogućiće finansiranje po povoljnim kamatnim stopama lokalnim kompanijama koje posluju u sektorima sa velikim ESG uticajem, odnosno imaju pozitivan efekat na šire okruženje, društvo i poslovanje.

Istaknuto je da će inicijativa na ovaj način u Srbiji omogućiti otvaranje novih radnih mesta i doprineti postizanju pet ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, a zahvaljujući sredstvima iz nove kreditne linije UniCredit banka će biti u prilici da ponudi povoljnije uslove finansiranja klijentima.

Precizirano je da će sredstva iz ove linije, u ukupnom iznosu od 40 miliona evra, koja će se plasirati, omogućiti da banka pruži dodatnu podršku srpskim kompanijama koje su posvećene poboljšanju rodne ravnopravnosti, koje posluju u manje razvijenim sredinama, posluju u sektorima zdravstva i obrazovanja, unaprede održivu poljoprivredu i preradu, kao i prihvatanje i adaptiranje na klimatske promene.

Predsednik Izvršnog odbora UniCredit banke Srbija Nikola Vuletić zahvalio je CDP što je prepoznao tu banku kao strateškog finansijskog partner.

„Kao jedna od sistemski najvažnijih banaka na tržištu, UniCredit banka kontinuirano radi na osnaživanju kompanija u Srbiji. CDP je jedna od najznačajnijih evropskih institucija sa dugom tradicijom postojanja, pa bih ja pre svega čestitao i poželeo uspešan početak rada CDP kancelarije u Beogradu, što je od izuzetnog značaja za našu zemlju i privredu“, kazao je on.

Istakao je da mala i srednja preduzeća u Srbiji predstavljaju jedan od najvažnijih segmenata za privredni rast zemlje, posebno jer se njihovim razvojem stvaraju veće mogućnosti za zapošljavanje i za razvoj drugih lanaca vrednosti.

Ugovor o kreditnoj liniji potpisan je u ambasadi Italije u Beogradu u prisustvu italijanskog ambasadora Luke Gorija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...