saradnja AIK Banke i EBRD

Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća

PoslovanjePreduzetnikSrbija

26.1.2024 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća
AIK Banka je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je... Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća

AIK Banka je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je namenjena jačanju poslovanja ovog sektora i realizaciji brojnih investicionih projekata.

Specifičnost ove kreditne linije je i plan da se najmanje 30 odsto ukupnog iznosa plasira kroz kredite privredi koji će imati za cilj pokretanje i realizaciju „zelenih“ investicija, odnosno realizaciju razvojnih projekata koji će kompanijama na različite načine omogućiti odgovornije i ekološki održivije poslovanje.

„Ova kreditna linija ima za cilj da mnogim malim i srednjim preduzećima omogući jednostavniji i lakši pristup izvorima finansiranja, što će umnogome uticati na njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mesta, kao i njihovo jačanje na domaćem, ali i na inostranim tržištima“, istakao je Petar Jovanović, predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

Prema njegovim rečima, AIK Banka će zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji omogućiti kompanijama da modernizuju i inoviraju svoje poslovanje, da ga učine ekološki održivijim, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost i konkurentnost.

„Kreditna linija za koju je danas potpisan ugovor će dodatno ojačati finansijske kapacitete AIK Banke i omogućiće našem novom partneru da nastavi sa podrškom realnoj ekonomiji u Srbiji. Zahvaljujući tome, mala i srednja preduzeća će imati bolji pristup finansiranju projekata i to će im omogućiti da dodatno rastu, ulažu u ‘ozelenjavanje’ poslovanja, kao i da se sve više razvijaju“, objasnila je Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD za finansijske institucije na području Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu srpske privrede, obezbeđuju više od dve trećine radnih mesta u zemlji i sa gotovo 56 odsto učestvuju u nacionalnom bruto društvenom proizvodu.

EBRD je kao vodeći institucionalni investitor u Srbiji do sada uložila više od 8,8 milijardi evra kroz 347 projekata, od kojih je većina bila posvećena pružanju podrške privatnom sektoru.

U zvaničnom saopštenju ističe se da će partnerstvo AIK Banke i EBRD još više će doprineti afirmaciji preduzetništva u Srbiji, kao i stvaranju uslova za uspešnije i jednostavnije poslovanje malih i srednjih preduzeća, jačanje njihove konkurentnosti, kao i uspešniji plasman na domaćem i brojnim svetskim tržištima.

 • ZVONČICA

  26.1.2024 #1 Author

  Podrska malim i srednjim firmama mora biti veca,jer da nije njih ne bi bilo ni vecih firmi

  Odgovori

 • ZELJKA

  26.1.2024 #4 Author

  Odlicno.

  Odgovori

 • MAXMAD

  27.1.2024 #5 Author

  Kreativnih, sposobnih ljudi ima ali pitanje je ko kontroliše kriterijume i dodelu ih para.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  27.1.2024 #6 Author

  Da shvate da oni drže ekonomiju

  Odgovori

 • NATI

  28.1.2024 #7 Author

  Samo da budu uslovo za sve isti

  Odgovori

 • LAV

  28.1.2024 #9 Author

  Banke se samo uzrkuju sa ponudama. Lako je uzeti pozajmicu, treba je vratiti.

  Odgovori

 • gagica

  28.1.2024 #11 Author

  Uslovi bi trebali biti isti

  Odgovori

 • zoi

  28.1.2024 #12 Author

  Podrska velika za njih!

  Odgovori

 • Brana

  28.1.2024 #13 Author

  Super

  Odgovori

 • SUNCICA

  28.1.2024 #14 Author

  Odlicno za privrednike

  Odgovori

 • Emilija

  29.1.2024 #15 Author

  Sve je lako uzeti ali treba i vratiti

  Odgovori

 • Emilija

  29.1.2024 #16 Author

  Sjajno

  Odgovori

 • CALE

  29.1.2024 #17 Author

  treba se i malim preduzecima pomoci,posebno u manjim sredinama

  Odgovori

 • MIKIMILE

  30.1.2024 #18 Author

  Lako je uzeti sve, to treba vratiti kad tad.

  Odgovori

 • MARAMACA

  1.2.2024 #19 Author

  Apsolutno treba pomoci pogotovo malim u manjim mestima

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...