saradnja AIK Banke i EBRD

Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća

PoslovanjePreduzetnikSrbija

26.1.2024 15:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća
AIK Banka je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je... Nova kreditna linija za podršku i razvoj malih i srednjih preduzeća

AIK Banka je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditnoj liniji u vrednosti od 50 miliona evra, koja je namenjena jačanju poslovanja ovog sektora i realizaciji brojnih investicionih projekata.

Specifičnost ove kreditne linije je i plan da se najmanje 30 odsto ukupnog iznosa plasira kroz kredite privredi koji će imati za cilj pokretanje i realizaciju „zelenih“ investicija, odnosno realizaciju razvojnih projekata koji će kompanijama na različite načine omogućiti odgovornije i ekološki održivije poslovanje.

„Ova kreditna linija ima za cilj da mnogim malim i srednjim preduzećima omogući jednostavniji i lakši pristup izvorima finansiranja, što će umnogome uticati na njihovo poslovanje, otvaranje novih radnih mesta, kao i njihovo jačanje na domaćem, ali i na inostranim tržištima“, istakao je Petar Jovanović, predsednik Izvršnog odbora AIK Banke.

Prema njegovim rečima, AIK Banka će zahvaljujući ovoj kreditnoj liniji omogućiti kompanijama da modernizuju i inoviraju svoje poslovanje, da ga učine ekološki održivijim, kao i da značajno unaprede svoju produktivnost i konkurentnost.

„Kreditna linija za koju je danas potpisan ugovor će dodatno ojačati finansijske kapacitete AIK Banke i omogućiće našem novom partneru da nastavi sa podrškom realnoj ekonomiji u Srbiji. Zahvaljujući tome, mala i srednja preduzeća će imati bolji pristup finansiranju projekata i to će im omogućiti da dodatno rastu, ulažu u ‘ozelenjavanje’ poslovanja, kao i da se sve više razvijaju“, objasnila je Aleksandra Vukosavljević, direktorka EBRD za finansijske institucije na području Zapadnog Balkana i Istočne Evrope.

Mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu srpske privrede, obezbeđuju više od dve trećine radnih mesta u zemlji i sa gotovo 56 odsto učestvuju u nacionalnom bruto društvenom proizvodu.

EBRD je kao vodeći institucionalni investitor u Srbiji do sada uložila više od 8,8 milijardi evra kroz 347 projekata, od kojih je većina bila posvećena pružanju podrške privatnom sektoru.

U zvaničnom saopštenju ističe se da će partnerstvo AIK Banke i EBRD još više će doprineti afirmaciji preduzetništva u Srbiji, kao i stvaranju uslova za uspešnije i jednostavnije poslovanje malih i srednjih preduzeća, jačanje njihove konkurentnosti, kao i uspešniji plasman na domaćem i brojnim svetskim tržištima.

  • ZVONČICA

    26.1.2024 #1 Author

    Podrska malim i srednjim firmama mora biti veca,jer da nije njih ne bi bilo ni vecih firmi

    Odgovori

  • ZELJKA

    26.1.2024 #4 Author

    Odlicno.

    Odgovori

  • MAXMAD

    27.1.2024 #5 Author

    Kreativnih, sposobnih ljudi ima ali pitanje je ko kontroliše kriterijume i dodelu ih para.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    27.1.2024 #6 Author

    Da shvate da oni drže ekonomiju

    Odgovori

  • NATI

    28.1.2024 #7 Author

    Samo da budu uslovo za sve isti

    Odgovori

  • LAV

    28.1.2024 #9 Author

    Banke se samo uzrkuju sa ponudama. Lako je uzeti pozajmicu, treba je vratiti.

    Odgovori

  • gagica

    28.1.2024 #11 Author

    Uslovi bi trebali biti isti

    Odgovori

  • zoi

    28.1.2024 #12 Author

    Podrska velika za njih!

    Odgovori

  • Brana

    28.1.2024 #13 Author

    Super

    Odgovori

  • SUNCICA

    28.1.2024 #14 Author

    Odlicno za privrednike

    Odgovori

  • Emilija

    29.1.2024 #15 Author

    Sve je lako uzeti ali treba i vratiti

    Odgovori

  • Emilija

    29.1.2024 #16 Author

    Sjajno

    Odgovori

  • CALE

    29.1.2024 #17 Author

    treba se i malim preduzecima pomoci,posebno u manjim sredinama

    Odgovori

  • MIKIMILE

    30.1.2024 #18 Author

    Lako je uzeti sve, to treba vratiti kad tad.

    Odgovori

  • MARAMACA

    1.2.2024 #19 Author

    Apsolutno treba pomoci pogotovo malim u manjim mestima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...