Srbija ima veće nego ikad devizne i zlatne rezerve

Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

Srbija

16.1.2023 11:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize
 Ministar finansija Siniša Mali rekao je u ponedeljak da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju Srbija nije izazvala.... Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

 Ministar finansija Siniša Mali rekao je u ponedeljak da očekuje usporavanje inflacije, što će označiti i postepeni izlazak iz krize koju Srbija nije izazvala.

„Dosegli smo pik inflacije, zabeleženo je usporavanje inflacije i u Evropskoj uniji koja je naš najveći trgovinski partner. Očekujem u mesecima pred nama da će inflacija ići nadole“, rekao je Mali za RTS.

Dodao je da stub monetarne politike stabilan devizni kurs, da Srbija ima veće nego ikad devizne rezerve i rezerve u zlatu. Istakao je da je država učinila sve kako bi minimizovala efekte rasta inflacije.

„Imamo kontrolisane cene osnovnih životnih namirnica, najjeftiniju struju i gas, kontrolišemo cenu goriva, teret krize preuzela je država kako bi obezbedila građanima, ekonomiji i privredi što normalniji život i poslovanje“, rekao je Mali.

Naveo je da će Srbija ispuniti obećanja kada je reč o rastu plata i penzija.

Siniša Mali/Foto: mfin.gov.rs/

„To znači da vodimo računa o životnom standardu, pokazujemo i snagu javnih finansija, sa povećanjem zarada iz januara, prosečna zarada iznosiće 720 evra, a u decembru će biti oko 820 odsto, a prosečna penzija oko 335 evra. U dinamici smo ostvarivanja obećanja – do kraja mandata ove vlade 2026. godine prosečna plata biće 1.000 evra, a prosečna penzija 430 evra, uprkos svim problemima“, rekao je Mali.

On ističe da se ni od jedne investicije nije odustalo, da će brza pruga od Novog Sada do Subotice biti završena za dve godine, kao i da će se graditi brza pruga do Niša.

„Velike stvari se dešavaju, gradimo 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica, kanalizacije, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda“, naveo je Mali.

Najavio je da će u februaru biti potpisan sporazum sa EU o izgradnji brze pruge od Beograda ka Nišu.

„Imaćemo najveću donaciju ikada, grant od EU od preko 600 miliona evra. To će biti kičma naše transportne infrastrukture, uz razvoj auto-puteva i svega ostalog“, naveo je Mali.

  • Mike

    16.1.2023 #1 Author

    Dobro kaže ministar, „kontroliše sve,“, ali ne on… On živi u nekoj drugoj dimenziji i nije bio skoro u nabavci…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    16.1.2023 #2 Author

    Ovo sve lepo zvuci jedino zbunjuje činjenica da kada ovo čitamo deluje pomalo kao da živimo u nekoj u nekoj super prosperitetnoj zemlji a to baš i ne osećamo u praksi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.1.2023 #3 Author

    Volela bih da je sve istina sto kaze ministar finansija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...