Komisija se nije sastajala još od jula

Mame u dugovima zbog obećanih subvencija, zahtevi na čekanju duže od 80 dana

AnalizaNekretnineSrbija

28.11.2022 12:04 Autor: Ljiljana Begović 3

Mame u dugovima zbog obećanih subvencija, zahtevi na čekanju duže od 80 dana Mame u dugovima zbog obećanih subvencija, zahtevi na čekanju duže od 80 dana
Mnoge mame koje ispunjavaju sve uslove da dobiju obećanu pomoć države pri kupovini stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini i dalje čekaju... Mame u dugovima zbog obećanih subvencija, zahtevi na čekanju duže od 80 dana

Mnoge mame koje ispunjavaju sve uslove da dobiju obećanu pomoć države pri kupovini stana po osnovu rođenja deteta u 2022. godini i dalje čekaju jer zahtevi nisu obrađeni, nekima još od leta. Najveći problem majkama trenutno predstavljaju zaduženja u bankama, ali i prodavci stanova, odnosno investitori koji ih pritiskaju.

Udruženje “Mame su zakon” poslalo je dopis ministru rada Nikoli Selakoviću i zatražilo urgenciju u pogledu formiranja Komisije za rešavanje pitanja mama koje čekaju odobrenje zahteva.

“Nemamo preciznu informaciju o tome koliko se mama prijavilo do sad. Ministarka za brigu o porodici i demografiju, nekadašnja ministarka za rad Darija Kisić, nedavno je izjavila da je do sada odobreno oko 60 zahteva. Nama se svakodnevno javljaju žene koje su se već prijavile pa nailaze na neke poteškoće, kao i one koje to tek planiraju, pa se interesuju za proceduru”, objašnjava za Biznis.rs predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Ona dodaje da najveća zabrinutost vlada zbog komisije koje se nije sastajala od jula.

„Ono što nas konkretno brine je ne samo uredba koja se ne menja u delovima koji stvaraju konfuziju i dovode do odbijanja zahteva, već i to što se Komisija tokom tehničkog mandata vlade nije sastajala od jula, kao i što nakon konstituisanja nove izvršne vlasti nije formirana. Veliki broj pitanja majki odnosi se upravo na to da njihovi zahtevi još uvek nisu obrađeni, a neki su „na čekanju“ od letos”, kaže Macura.

Foto: Freepik.com

Problem je i to što je jedan od uslova da mame dobiju subvencije da zahtev podnesu do prvog rođendana deteta.

“Rok teče od rođenja deteta do navršene prve godine, tako da je za majke koje su se porodile u januaru rok svakako blizu. Efikasnost naše javne uprave nije na zavidnom nivou, ali ovakva neodgovornost je nedopustiva. Da bismo računali na to da se zahtevi uopšte razmotre mora da se formira Komisija. Ljudi ulaze u probleme, zadužuju se, a prodavci stanova, investitori, kao i banke kod kojih većina traži kredite, ne mogu i neće da čekaju unedogled. Neki zahtevi su na čekanju i više od 80 dana, što je potpuno nedopustivo”, naglašava predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Podsetimo, država bi majkama pokrivala 20 odsto ulaganja u nekretninu, dok se taj iznos povećava na 50 procenata učešća ako su u pitanju devastirana područja, što je trenutno slučaj sa 23 opštine. Maksimalni iznos subvencije je 20.000 evra.

Odluka o davanju sredstava majkama odnosi se na svako dete koje se rodilo posle 1. januara 2022. godine. Pravo imaju majke koje su u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, a jedan od uslova je i to da partneri nemaju ukupna primanja veća od dve prosečne zarade. Zahtev se podnosi službi za dečiju zaštitu u jedinici lokalne samouprave, prema mestu prebivališta.

Za konkurisanje za dodelu sredstava za gradnju kuće potrebno je obezbediti tehnički opis sa popisom radova i predmerom i predračunom radova koji je overen od strane odgovornog projektanta. Isti uslovi važe za gradnju u svim lokalnim samoupravama, za 20 odsto vrednosti radova na izgradnji kuće.

Novac se može dobiti i za kupovinu kuće ili stana u visini od 20 odsto vrednosti nepokretnosti koju je procenio nadležni poreski organ, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Takođe, i za učešće u kupovini kuće ili stana na kredit u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o kupoprodaji nepokretnosti.

Uredbom je propisano da će ovako stečena imovina biti uknjižena na ime majke i ona ne može biti predmet prodaje narednih pet godina od momenta sticanja vlasništva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...