Rizik predviđanja isključivo u domenu geopolitike

MAT prognozira inflaciju 3,5 odsto u decembru 2024.

Srbija

7.2.2024 15:43 Autor: Milica Rilak 4

MAT prognozira inflaciju 3,5 odsto u decembru 2024. MAT prognozira inflaciju 3,5 odsto u decembru 2024.
Autori stručnog časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) prognoziraju da će u poslednjem mesecu ove godine inflacija iznositi 3,5 odsto, a urednik MAT Ivan... MAT prognozira inflaciju 3,5 odsto u decembru 2024.

Autori stručnog časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) prognoziraju da će u poslednjem mesecu ove godine inflacija iznositi 3,5 odsto, a urednik MAT Ivan Nikolić za Biznis.rs kaže da je gotovo izvesno da ćemo u ciljani koridor inflacije ući do kraja godine.

Narodna banka Srbije cilja inflaciju u rasponu od 1,5 do 4,5 odsto, a takozvani centralni cilj iznosi tri odsto.

„Ulazak u ciljani koridor mogao bi da se desi i sredinom godine, jer se očekuje da bi između prvog i drugog tromesečja trebalo da zabeležimo inflaciju od oko pet ili šest odsto“, rekao nam je Nikolić.

Inflacija je, kako podsećaju analitičari MAT, u decembru 2023. smanjena i na mesečnom u na međugodišnjem nivou.

„U novembru i decembru 2023. registrovana je mesečna inflacija od 0,5 odsto i 0,1 odsto, te međugodišnja inflacija od osam odsto i 7,6 odsto. Tako je u decembru 2023. nastavljeno smanjivanje
međugodišnje inflacije koje je započelo u aprilu 2023. godine“, ističu u analizi.

Nikolić naglašava da je, ukoliko se izbegnu novi geopolitički lomovi, poput aktuelnih problema u transportu energenata kroz Crveno more, gotovo izvesno da će se prognoza MAT-a za decembar ove godine ostvariti.

Ivan Nikolić / Foto: Milica RIlak, Biznis.rs

„Postojeće restriktivne mere monetarnih politika daju rezultata u Srbiji i na globalnom nivou, dok je prisutan dezinflatoran uticaj proizvođačkih cena kao i cena primarnih proizvoda u Evropi. Inflacija je sve niža i u okruženju i sve to će se preneti i na naše prilike, a ne treba zaboraviti i na to da je globalna tražnja niska. Dakle, nema nijednog argumenta koji bi doveo u sumnju ishod koji prognoziramo“, naglasio je Nikolić.

Ističe da je u Srbiji na delu ubrzan pad inflacije, koji bi trebalo da se ogleda u rastu cena od pet do šest odsto na proleće, i daljem usporavanju rasta cena do kraja godine.

„Godinu ćemo sigurno završiti sa inflacijom u ciljanom koridoru“, zaključio je Nikolić u razgovoru za Biznis.rs.

Srbija je, kako ističu analitičari MAT, krajem prošle godine imala veću međugodišnju inflaciju od proseka Evropske unije, odnosno manju međugodišnju inflaciju samo od jedne članice Unije – i to Češke.

U novembru i decembru 2023. međugodišnja inflacija je, prema konceptu harmonizovanog indeksa potrošačkih cena iznosila 7,9 odsto i 7,5 odsto u Srbiji, 3,1 odsto i 3,4 odsto u Evropskoj uniji, a osam odsto i 7,6 odsto u Češkoj.

  • Sindi

    8.2.2024 #1 Author

    🤣🤣🤣🔞

    Odgovori

  • SUNCE

    8.2.2024 #2 Author

    Daleko smo mi od Evrope, cak i ovakve u raspadui u velikoj krizi i recesiji.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    8.2.2024 #3 Author

    Ma kakav decembar 2024 oni nisu normalni

    Odgovori

  • ELLA

    8.2.2024 #4 Author

    A do tada 35 %

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...