Komentare i sugestije treba poslati preko eKonsultacija do 10. avgusta

Menja se Zakon o elektronskoj upravi – u toku konsultacije o nacrtu

Srbija

29.7.2024 13:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Menja se Zakon o elektronskoj upravi – u toku konsultacije o nacrtu Menja se Zakon o elektronskoj upravi – u toku konsultacije o nacrtu
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) objavilo je da je počeo radi na izradi teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o... Menja se Zakon o elektronskoj upravi – u toku konsultacije o nacrtu

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) objavilo je da je počeo radi na izradi teksta Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj upravi, koji obuhvata transponovanje Direktive EU 2019/1024 Evropskog parlamenta i saveta o otvorenim podacima i ponovnoj upotrebi informacija javnog sektora, pregled i analizu postojoćeg stanja.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je konsultativni proces o izradi Nacrta zakona koji traje od 26. jula do 10. avgusta 2024. godine, a objavljen je i tekst nacrta sa predloženim izmenama.

U predloženom tekstu Nacrta nalaze se definicije novih pojmova, pa se tako precizira šta je Državni data centar, elektronska pisarnica ili e-arhiva, kao i pojam Pametnog grada.

Između ostalih, nov je i član 14a koji se odnosi na otvaranje naloga korisnika elektronske uprave, koji mogu biti fizička i pravna lica kao i različiti državni, lokalni organi i institucije.

Tokom trajanja konsultacija, kako je navelo MDULS, predstavnici organa i organizacija, pravosudnih organa, međunarodnih organizacija, udruženja građana i drugih predstavnika civilnog društva, stručne javnosti, kao i profesori, akademici, naučnici i druga zainteresovana lica imaće priliku da daju predloge, komentare i sugestije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.