ISTRAŽIVANJE HORVATH CFO-STUDY 2024: Put prema data-driven kompaniji

Korišćenje velikih količina podataka moglo bi da podigne profitabilnost privrede

AnalizaInvesticijePoslovanje

21.5.2024 08:01 Autor: Marko Andrejić 2

Korišćenje velikih količina podataka moglo bi da podigne profitabilnost privrede Korišćenje velikih količina podataka moglo bi da podigne profitabilnost privrede
U odnosu na prethodne godine, ekonomska perspektiva se primetno pogoršala. Uprkos tome, finansijski direktori (CFO) smatraju da su dobro pozicionirani i da je najgora... Korišćenje velikih količina podataka moglo bi da podigne profitabilnost privrede

U odnosu na prethodne godine, ekonomska perspektiva se primetno pogoršala. Uprkos tome, finansijski direktori (CFO) smatraju da su dobro pozicionirani i da je najgora faza nedavnih kriza iza njih. Takođe, trebaju premostiti prazninu koja nastaje između daljeg ubrzanja digitalizacije i povećane upotrebe podataka, kao i nužnog prilagođavanja procesa, alata i veština zaposlenih.

Upravljanje podacima postaje sve važnije, ali se progres u implementaciji bitno razlikuje. Digitalizacija napreduje, ali zaostaje za očekivanjima – fokus je na manje kompleksnim tehnologijama. Ipak, generativna veštačka inteligencija (AI) snažno raste.

Ovo su neki od rezultata istraživanja koje je kompanija Horvath sprovela u novembru 2023. godine, a koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Udruženja finansijskih direktora Srbije. U anketi je učestvovalo više od 150 finansijskih direktora iz 16 različitih zemalja.

Ekonomska situacija i poslovna perspektiva

Na pitanje kako procenjuju ekonomsku situaciju i razvoj svoje kompanije, trećina finansijskih direktora – njih 32 odsto – očekuje nastavak pozitivnog ekonomskog razvoja, što je čak 18 odsto manje u odnosu na istraživanje godinu dana ranije (CFO-Study 2023).

Sličan broj ispitanika smatra da njihov biznis ostaje na trenutnom pozitivnom nivou (29 odsto), dok 15 odsto veruje u potpuni oporavak od izazovne ekonomske situacije u 2022. i 2023. godini. Da će njihova ekonomska situacija ostati na smanjenom nivou, očekuje 18 odsto finansijskih rukovodilaca.

U današnjem poslovnom okruženju, kao najveći izazovi izdvajaju se teme vezane za podatke, sajber bezbednost i održivost. Pri vrhu liste priroriteta su i regulativa, manjak kvalifikovanih radnika i geopolitička situacija. Na samom dnu briga finansijskih direktora za 2024. godinu našli su se inflacija, kamate i privredni rast.

Izvor: Horváth CFO-Study 2024

Procena strateških ciljeva na nivou kompanije uglavnom je pozitivna, a finansijski resursi se mogu investirati u budući rast. Likvidnost ne bi trebalo da predstavlja problem.

Finansijski direktori prilično su uvereni u ostvarenje ciljeva iz oblasti finansija – digitalizacija napreduje (92 odsto optimističnih mišljenja), ali obim posla i situacija sa radnom snagom je i dalje napeta (33 odsto optimista).

Finansijski direktori se prilagođavaju kompleksnim vremenima

Suprotno od prethodnih godina, ekonomska perspektiva se značajno pogoršala. Uprkos tome, CFO smatraju da su dobro pozicionirani i da je najgora faza nedavnih kriza iza njih. Novi izazovi kao što su cyber security, upravljanje održivošću i povećano eksploatisanje podataka (data) dolaze sve više do izražaja kao rezultat dalje digitalizacije, ocenjeno je u istraživanju Horvatha.

Među strateškim merama na agendi finansijskih direktora izdvajaju se razvoj zaposlenih i razvijanje novih i modernih kompetencija, a zatim harmonizacija, standardizacija i optimizacija procesa u finansijama, kao i napredak u sveukupnoj integraciji podataka i izgradnja integrisanih data platformi. Sledi značajno ubrzanje investicija u sva područja digitalizacije.

Najznačajnije i najveće prepreke su i dalje funkcionalne barijere, neefikasno upravljanje i otpor promenama. Nedostatak jasnog upravljanja otežava pokušaje finansijskih direktora da razbiju “silose” i podignu nivo saradnje, što sve zajedno rezultira usporavanjem inicijativa za transformaciju.

Izvor: Horváth CFO-Study 2024 / Benefiti transformacije

Status digitalne transformacije

Kada je reč o transformaciji u kompanije vođene podacima (data-driven), više od tri četvrtine finansijskih rukovodilaca spremno je da izdvoji značajne resurse dostupne za transformaciju, a prioritet ovog procesa veoma je visoko na agendi – čak 81 odsto anketiranih smatra da je ovo tema sa višim ili top prioritetom.

Među benefitima koje finansijski direktori vide od transformacije u data-driven kompaniju izdvaja se vrednost podataka u naprednom planiranju, proaktivnim projekcijama i rafiniranom donošenju odluka sa ciljem poboljšanja sveukupnog performansa.

Očekivana eksploatacija podataka mogla bi da podigne profitabilnost, stvarajući nove izvore podataka i smanjujući troškove.

Retke su kompanije koje su uvrstile “data kulturu” u korporativni način razmišljanja, a kao najznačajnije prepreke tom procesu izdvajaju se nedostatak kvalitetnih podataka i odgovarajuće infrastrukture.

 • oblak67

  22.5.2024 #1 Author

  bilo koja informacija koja je korisna i dobro upotrebljena moze doneti potencijalni profit

  Odgovori

 • SANJA91

  25.5.2024 #2 Author

  Stav finansijskih direktora prema sveukupnim promenama je presudan faktor poslovnog uspeha u modernom korporativnom okruženju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.