Istraživanje TPA Srbija: Biznis u Srbiji iz ugla finansijskih direktora

Glavni prioriteti rast na domaćem tržištu i smanjenje troškova, najveći rizik manjak radne snage

BankeInvesticijePoslovanje

12.5.2024 13:41 Autor: Marko Andrejić 17

Glavni prioriteti rast na domaćem tržištu i smanjenje troškova, najveći rizik manjak radne snage Glavni prioriteti rast na domaćem tržištu i smanjenje troškova, najveći rizik manjak radne snage
Glavni strateški prioritet u poslovanju za finansijske direktore kompanija u Srbiji u 2024. godini biće rast na domaćem tržištu. Većina ne očekuje značajnu promenu... Glavni prioriteti rast na domaćem tržištu i smanjenje troškova, najveći rizik manjak radne snage

Glavni strateški prioritet u poslovanju za finansijske direktore kompanija u Srbiji u 2024. godini biće rast na domaćem tržištu. Većina ne očekuje značajnu promenu broja zaposlenih, a pomalo iznenađujuće zvuči da više od polovine još uvek nema u planu primenu veštačke inteligencije u nekom segmentu poslovanja.

Među najvećim rizicima za poslovanje u ovoj godini ističe se nedostatak kvalifikovane radne snage, a kada je reč o mogućem povećanju cena proizvoda i usluga – 45,1 odsto finansijskih direktora kaže da se ta mogućnost još uvek razmatra, dok 31,4 odsto već zna da će morati da koriguje svoje cene naviše.

Višak likvidnosti najradije bi iskoristili za preuzimanje drugih kompanija.

Ovo su neki od rezultata istraživanja koje je kompanija TPA Srbija sprovela sa ciljem sticanja informacija o tržišnim trendovima u privredi, ali i o planovima reorganizacije pravnih lica iz ugla rukovodilaca sektora finansija. Poseban aspekt posvećen je izazovima u sektoru finansija globalnih i domaćih kompanija. Na ovaj način rezultati istraživanja mogu biti od pomoći finansijskim direktorima, ali i drugim rukovodiocima sektora kompanija za kvalitetnije planiranje i donošenje odluka.

U istraživanju je učestvovalo 50 finansijskih direktora.

Kod većine kompanija čiji su finansijski rukovodioci učestvovali u anketi zabeležen je rast prihoda u prvom polugodištu 2023. godine u odnosu na isti period 2022. – čak 70,6 odsto preduzeća bilo je „u plusu“.

„Rezultat ankete je u saglasnosti i sa izveštajem Republičkog zavoda za statistiku prema kome je najviši indeks rasta poslovnih prihoda zabeležen u uslužnim delatnostima. Jedan od razloga povećanja poslovnih prihoda je svakako uticaj postcovid perioda u kom su industrije poput turizma, saobraćaja, ugostiteljstva, ponovo doživele ekspanziju. Pored toga, evidentan je efekat uticaja inflacije na poslovne prihode, ali i na poslovne rashode“, objasnila je rezultate istraživanja Ana Arnaut Vučenović, Head of Finance and Administration u kompaniji TX Services.

Strateški prioriteti u poslovanju /Izvor: TPA Srbija istraživanje

Među strateškim prioritetima u poslovanju, čak 41,2 odsto učesnika u istraživanju navelo je rast na domaćem tržištu, a slede smanjenje troškova i automatizacija i/li digitalizacija procesa.

„Gotovo je nemoguće zamisliti kompaniju, bez obzira na njenu veličinu ili industriju u kojoj posluje, da među strateškim ciljevima u narednom periodu nema i unapređenje poslovanja kroz nove tehnologije. I mi u TPA Srbija smo potpuno svesni ovih okolnosti, te planiramo da u 2024. godini implementiramo RPA (Robotic Process Automation), što će nama i našim klijentima u Odeljenju računovodstva učiniti poslovanje efikasnijim i omogućiće da se više fokusiramo na stvarne potrebe svakog klijenta“, istakao je Bojan Žepinić, rukovodeći partner u kompaniji TPA Srbija.

Više od polovine anketiranih (51 odsto) smatra da u njihovim kompanijama neće biti značajnih promena u ukupnom broju zaposlenih.

Na pitanje kada procenjuju da će njihova firma početi sa primenom veštačke inteligencije u nekom segmentu poslovanja, čak 56,9 odsto učesnika u istraživanju odgovorilo je da “to još uvek nema u planu”. Ipak, 17,6 odsto kaže da su već krenuli sa primenom.

Kada procenjujete da će vaša kompanija početi sa primenom AI? / Izvor: TPA Srbija istraživanje

„Rezultati su očekivani imajući u vidu virtuelne asistente u bankarskom sektoru ili veštačku inteligenciju (AI) koja vrši poslovno odlučivanje uz primenu velikog broja parametara. AI se sve više koristi u poslovima gde su prisutne automatizovane aktivnosti ili je potrebno obraditi ogromnu količinu podataka u cilju nalaženja optimalnog rešenja. Međutim, AI još uvek nije primenjiv u poslovima gde je potrebno iskustvo i kreativnost, a pitanje je i da li će moći i do koje mere da se koristi u tim oblastima. Rezultati istraživanja u narednim godinama će nam verovatno dati odgovor“, navodi Ana Perović, Tax Director u TPA Srbija.

Među najvećim rizicima za poslovanje u 2024. godini ističe se nedostatak kvalifikovane radne snage – 35,3 odsto, a slede politički rizici (25,5 odsto) i smanjenje tražnje (23,5 odsto).

Kada je reč o mogućem povećanju cena proizvoda i usluga u 2024. godini, uzimajući u obzir visoku inflaciju, rast kamatnih stopa i povećanje plata – 45,1 odsto finansijskih direktora kaže da se ta mogućnost još uvek razmatra, dok 31,4 odsto već zna da će doći do rasta cena.

„Više od dve trećine kompanija obuhvaćenih istraživanjem predviđa da će nastaviti sa realizacijom planiranih investicionih aktivnosti uprkos povećanju referentne kamatne stope. S obzirom na to da veće kamate prirodno smanjuju interes za kreditima i investicijama, a povećavaju interes za štednjom, ovakav, naizgled neočekivan rezultat je, pre svega, odlična vest za privredu u Srbiji i potencijalno dobar znak u prilog oporavku u srednjem roku. Može se zaključiti da privreda dočekuje restriktivne mere NBS kao očekivane, pa čak i neophodne kako bi se suzbila i dalje visoka inflacija u zemlji u poređenju sa EU, kao i da postoje pozitivna očekivanja privrede za predstojeću godinu“, ocenjuje Ana Arnaut Vučenović.

Struktura izvora finansiranja / Izvor: TPA Srbija istraživanje

Skoro četiri petine direktora (78,4 odsto) ističe da ne planira promenu strukture izvora finansiranja u 2024. godini, a 9,8 odsto planira smanjenje kreditiranja od strane banaka.

Najveći broj finansijskih rukovodilaca – 45,1 odsto kaže da je u njihovoj kompaniji tokom 2023. godine došlo do povećanja plata zaposlenih, ali ne srazmerno inflaciji. Isti je slučaj i sa rastom cena proizvoda i usluga – 54,9 odsto anketiranih kaže da je bilo rasta, ali ne onoliko kolika je bila inflacija.

Što se tiče povećanja budžeta u 2024. u odnosu na 2023. godinu, finansijski direktori očekuju da će najviše rasti troškovi dobavljača (uopšteno) – 49 odsto, a zatim troškovi plata 43,1 odsto.

Na poslednje pitanje – kako biste investirali višak kompanijske likvidnosti – 29,4 odsto direktora opredelilo bi se za preuzimanje drugih kompanija, po 25,5 odsto za čuvanje novca na računu ili depozita kod banaka, a 19,6 odsto razmišlja o pokretanju startapa.

 • BLIZANAC

  12.5.2024 #1 Author

  Sve je manje kvalitetne radne snage.

  Odgovori

 • LEBRON

  12.5.2024 #2 Author

  Najveci problem je manjak radne snage

  Odgovori

 • VALERIJA

  12.5.2024 #3 Author

  Neke stvari ne mogu nikad da mi budu jasne, stalno se piše kako preti manjak radne snage a toliko je ljudi bez posla. NIkad mi neće biti jasna ta kontradiktornost.

  Odgovori

 • HANA

  12.5.2024 #4 Author

  Radna snaga je generalno postala problem. Sve manje radnika…🤡

  Odgovori

 • gagica

  12.5.2024 #5 Author

  Mozda jos neki predlog

  Odgovori

 • Mirko

  12.5.2024 #6 Author

  Nekada je bilo – poslodavac:“Ako ti nećeš da radiš ima ko hoće“. Sada – radnik:“Ako ti nećeš da me zaposliš za platu koju tražim ima ko hoće, naročito u inostranstvu.“

  Odgovori

 • MARA

  12.5.2024 #8 Author

  Naravno kad je napolju veca cena rada i pored vecih troskova

  Odgovori

 • LAV

  12.5.2024 #10 Author

  Manjak radne snage generalni problem svuda.

  Odgovori

 • Faith

  12.5.2024 #11 Author

  Problem je radne snage, ali dosta stranaca se kod nas zaposljava

  Odgovori

 • SENSEI

  13.5.2024 #12 Author

  Za dobro poslovanje najbitnije pre svega dobra strategija

  Odgovori

 • SENSEI

  13.5.2024 #13 Author

  Manjak radne snage je već neko vreme problem kod nas

  Odgovori

 • SABRINA

  13.5.2024 #14 Author

  Nedostatak kvalifikovane radne snage…stalni problem. A sada uz to i politički rizici.

  Odgovori

 • DOBRILA

  13.5.2024 #15 Author

  Neki su otisli i preko… Tako da …

  Odgovori

 • ZVEZDA

  13.5.2024 #16 Author

  To uvek bude jedan od najvecih problema

  Odgovori

 • Dux011

  13.5.2024 #17 Author

  Ovo nista čudno…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...