Sporazumom o slobodnoj trgovini sa Kinom obuhvaćeni i proizvodi iz mašinske i farmaceutske industrije

Ministar trgovine: Srpska privreda osvojila najveće tržište na svetu

Srbija

18.10.2023 13:02 Autor: Milica Vojtek 3

Ministar trgovine: Srpska privreda osvojila najveće tržište na svetu Ministar trgovine: Srpska privreda osvojila najveće tržište na svetu
Potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom srpska privreda osvojila je najveće tržište na svetu, a njegova primena omogućiće nove investicije u Srbiju, kao... Ministar trgovine: Srpska privreda osvojila najveće tržište na svetu

Potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom srpska privreda osvojila je najveće tržište na svetu, a njegova primena omogućiće nove investicije u Srbiju, kao i nova radna mesta, veće plate i penzije građanima, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović, saopštio je u sredu njegov kabinet.

„Кada Sporazum o slobodnoj trgovini sa Кinom stupi na snagu, a mi se nadamo da će to biti i pre juna, veliki broj poljoprivrednih proizvođača, a pre svega oni koji se bave voćem, moći će svoje proizvode da izvoze u Кinu bez carina. Sporazum nije važan samo za poljoprivrednike i njihove proizvode, već i za druge delove srpske privrede“, istakao je Momirović.

Dodao je da je sporazumom obuhvaćen i veliki broj proizvoda iz mašinske industrije, poput gvožđa i čelika, ali i proizvode iz farmaceutske industrije.

Momirović je naglasio da će benefite sporazuma osetiti i proizvođači vina, kojima će se u narednih pet godina liberalizovati promet i dodao da su „carine sada 42 odsto i da će svake godine one padati za po 20 odsto, a za pet godina će iznositi nula, pa će na taj način srpski privrednici biti u ogromnoj prednosti u odnosu na ostale evropske proizvođače“.

„Ovaj sporazum će omogućiti da se šanse Srbije upetostruče. Da imamo još više investitora i ovom prilikom pozivam naše poslovne ljude da prepoznaju šansu i investiraju na ovo tržište, jer mi već vidimo interesovanje kineskih privrednika. Ovo je istorijska šansa za naše privrednike i zato je važno prepoznati je kako bi naš izvoz premašio dve milijarde evra i kako bi u Srbiju došlo još kvalitetnih kineskih kompanija“, rekao je Momirović.


U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Кine Si Đinpinga u Pekingu u utorak su potpisana četiri sporazuma, od kojih je najvažniji Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Кine, koji će obuhvatiti 10.412 srpskih tarifnih pozicija odnosno prozvoda i 8.930 sa kineske strane.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...