na otvaranju 18. Sajma šljiva

Ministarka kulture Srbije u Osečini o šljivama i šljivovici

BiznisSrbija

2.9.2023 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ministarka kulture Srbije u Osečini o šljivama i šljivovici Ministarka kulture Srbije u Osečini o šljivama i šljivovici
Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je na otvaranju 18. Sajma šljiva u Osečini rekla da će država nastaviti da pomaže razvoj voćarstva, a naročito... Ministarka kulture Srbije u Osečini o šljivama i šljivovici

Ministarka kulture Srbije Maja Gojković je na otvaranju 18. Sajma šljiva u Osečini rekla da će država nastaviti da pomaže razvoj voćarstva, a naročito uzgajanje šljiva, saopštilo je njeno ministarstvo.

Gojković je rekla da Sajam šljiva neguje tradiciju i nasleđu i da promovišu potencijali jer je šljiva „plavo zlato“, jedan od najznačajnijih proizvoda Srbije, prenosi Beta.

Ministarka kulture je rekla da „ako se o Sajmu šljiva u Osečini zna širom naše zemlje i regiona, o šljivi i šljivovici danas se zna širom sveta“.

„Možemo biti ponosni na našu tradiciju, kao i znanje i veštine za pripremu šljivovice u domaćinstvu koju je Unesko na predlog Ministarstva kulture upisao 2022. godine na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva“, rekla je Gojković, koja je i potpredsednica vlade.

Rekla je da to državu obavezuje da posvećeno radi, osnažuje i pomaže razvoj voćarstva, a naročito uzgajanje šljiva, posebno imajući u vidu da je Srbija u svetskom vrhu po proizvodnji tog voća i izvozu suvih šljiva.

Podsetila je da je, „nastavljajući viziju Tešmana Soldatovića, jednog od najvećih izvoznika šljiva sa prostora Kneževine Srbije“, osečinski kraj, sa milion stabala šljiva, danas nadaleko poznat.

Rekla je i da je „na putu razvoja kojem je Vlada Srbije posvećena, kultura važan segment“ i da je jedan od strateških prioriteta njenog ministarstva da ulaganjem u domove kulture, biblioteke i muzeje širom Srbije, omogući pristupačnost kulturnih sadržaja svim građanima.

Gojković je dodala da je preko konkursa Ministarstva kulture „Gradovi u fokusu“ Osečina u poslednje dve godine dobila 46 miliona dinara za adaptaciju bioskopske sale i pozornice Biblioteke u Osečini.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...