Država ne može da odredi cenu

Ministarka poljoprivrede Srbije o stanju na tržištu malina

AgrobiznisBiznisSrbija

4.7.2023 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministarka poljoprivrede Srbije o stanju na tržištu malina Ministarka poljoprivrede Srbije o stanju na tržištu malina
Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je da država ne može da odredi cenu maline, jer otkupnu cenu definiše tržište i da bi sve... Ministarka poljoprivrede Srbije o stanju na tržištu malina

Ministarka poljoprivrede Srbije Jelena Tanasković izjavila je da država ne može da odredi cenu maline, jer otkupnu cenu definiše tržište i da bi sve drugo bilo „iznuđeno i ishitreno“.

„Država ne može da odredi cenu, cenu određuje tržište. Ne možete vi reći jednom privatniku moraš da platiš toliko, a prodaćeš za toliko. Prosto, on traži svog kupca i on ugovara“, kazala je Tanasković za RTS, a prenosi Beta.

U prodavnicama u Srbiji kilogram maline košta od 500 do 1.000 dinara, dok je ministarka navela da je od nedelje najveći otkupljivač nudio 240 dinara za kilogram malina.

„Danas je utorak, videćemo. Juče se popodne pojavila još jedna ponuda, odnosno dve ponude do sinoć, hladnjačara koji su podigli cenu. To ide, to kreće, to je prosto tržište i to baš tako treba da izgleda. Sve drugo ne bi bilo realno. Sve drugo bilo iznuđeno i ishitreno“, rekla je ona.

Dodala je i da je 2023. godina vrlo specifična godina na evropskom tržištu, sa potpunim poremećajem cena.

„Poljska i ukrajinska malina kreće se od 0,9 evro centi do 1,2 ili 1,3 evra. Prosto oni gledaju gde su tu, odnosno treba tu malinu i prodati“, rekla je Tanasković.

Tanasković je ukazala i da je mnogo toga urađeno i pre početka berbe maline, kako bi se u novi rod i berbu ušlo što rasterećenije.

Podsetila je da je u novembru poslat zahtev Narodnoj banci koja je odobrila moratorijum kredita za prethodnu godinu za neisplaćenu malinu, kako bi hladnjačari mogli umesto da vraćaju kredite da plate proizvođačima ono što su ostali dužni.

„Nakon toga smo pre mesec dana na Vladi odobrili još dve milijarde dinara da oni mali i srednji hladnjačari koji nisu isplatili malinu iz prethodnog roda mogu da uzmu kredit u zalogu da daju malinu, čiju smo vrednost procenili na 300 dinara, i da isplate primarne proizvođače direktno iz tog kredita banke“, objasnila je Tanasković.

Navela je da je, da kada je bila u Ivanjici i Arilju 22. i 23. juna, tek počinjala berba i tada je prva akontna cena bila 200 dinara, već sedam, osam dana kasnije najveći otkupljivač maline je podigao cenu na 240 dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...