pojačane kontrole bezalkoholnih pića

Ministarstvo poljoprivrede: Nema spornih proizvoda u Srbiji

RegionSrbija

9.11.2023 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Ministarstvo poljoprivrede: Nema spornih proizvoda u Srbiji Ministarstvo poljoprivrede: Nema spornih proizvoda u Srbiji
Predstavnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Srbije Nenad Vujović izjavio je danas da se sporna flaširana voda kompanije Coca-Cola, zbog koje je u Hrvatskoj... Ministarstvo poljoprivrede: Nema spornih proizvoda u Srbiji

Predstavnik Odeljenja poljoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede Srbije Nenad Vujović izjavio je danas da se sporna flaširana voda kompanije Coca-Cola, zbog koje je u Hrvatskoj u bolnici završilo nekoliko ljudi, ne nalazi na tržištu Srbije i istakao da su pojačane kontrole bezalkoholnih, osvežavajućih pića.

„Prvo što smo uradili je da proverimo da li je takav proizvod na našim rafovima ili nije. Taj proizvod se nije našao na našem tržištu, ali to nas nije sprečilo da mi nastavimo dalje kontrole“, kazao je Vujović za RTS.

Slučajevi trovanja, osim u Rijeci, Zagrebu i Varaždinu, prijavljeni su i u Splitu i Karlovcu, a Coca-Cola je saopštila da je povukla te proizvode sa hrvatskog tržišta, prenosi Beta.

Na pitanje šta je uzrok trovanja vodom, Vujović kaže da ni u Hrvatskoj nisu sigurni o čemu se radi. „Prve analize koje su stigle pokazuju da su njihove laboratorije potvrdile da u toj vodi nema nečega što bi bilo tako iritantno za grlo i potrošače“, istakao je Vujović i dodao da treba sačekati istragu.

Govoreći o tome kako se u Srbiji kontrolišu bezalkoholna osvežavajuća pića, objasnio je da je pristup drugačiji za proizvode iz uvoza i one koji se proizvode u Srbiji.

„Proizvodi iz uvoza, kao i svi ostali prehrambeni proizvodi, ne mogu da uđu a da ih ne pregleda fitosanitarna inspekcija. Posle provere prateće dokumentacije, procene rizika da li nešto treba odmah da se ispita u laboratoriji, proizvod se nađe na domaćem tržištu uz obavezu uvoznika da on garantuje da je taj proizvod bezbedan i obezbedi dokaze za to“, navodi Vujović.

Kada je reč o domaćim prehrambenim proizvodima, naglasio je da je to bezbednosni sistem koji kontroliše Ministarstvo poljoprivrede i to tako da vide da li su preduzeti svi koraci da taj proizvod bude bezbedan.

„Naravno, tu je i monitoring naše službe, koja po našem planu na godišnjem nivou uzima uzorke da bi proverila da li ovaj sistem funkcioniše“, dodao je Vujović.

Naglasio je i da se sve provere vrše u referentnim laboratorijama.

„Mi imamo više od 50 laboratorija koje ozbiljno mogu da rade analize. Ministarstvo poljoprivrede svoje službene kontrole vrši koristeći usluge tih laboratorija“, kazao je Vujović. Prema njegovim rečima, ima dovoljno obučenih ljudi da tako nešto ispitaju u veoma kratkom roku.

Na pitanje šta se sve kontroliše, Vujović je naveo da se kod osvežavajućih bezalkoholnih pića kontrolišu pesticidi, da li se u njima nalaze teški metali i da li su mikotoksini prisutni, ali da se vrše i mikrobiološka ispitivanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...