Javno nadmetanje trebalo da bude održano pre 20 dana

Ministarstvo privrede još nije odlučilo da li će prodati Slavija hotele kompaniji Matijević

Srbija

20.12.2023 17:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministarstvo privrede još nije odlučilo da li će prodati Slavija hotele kompaniji Matijević Ministarstvo privrede još nije odlučilo da li će prodati Slavija hotele kompaniji Matijević
Ministarstvo privrede Srbije još nije poslalo nikakvo obaveštenje vlasnicima Mesne industrije Matijević koji su jedini dali ponudu za kupovinu Slavija hotela u centru Beograda.... Ministarstvo privrede još nije odlučilo da li će prodati Slavija hotele kompaniji Matijević

Ministarstvo privrede Srbije još nije poslalo nikakvo obaveštenje vlasnicima Mesne industrije Matijević koji su jedini dali ponudu za kupovinu Slavija hotela u centru Beograda.

Javno nadmetanje za kupovinu Slavija hotela trebalo je da bude održano pre 20 dana, ali je otkazano jer nije bilo drugih zainteresovanih.

Suvlasnik kompanije Matijević, Zoran Matijević, rekao je u sredu za Betu da iz ministarstva još nije stigla nikakva informacija.

„Nisu nam još ništa javili o tome“, rekao je Matijević.

On je ranije rekao da ne zna kakva je procedura kada za licitaciju stigne samo jedna ponuda, a da je njihova cena bila bolja od minimalne za licitaciju, koja je iznosila 24,9 miliona evra. Naveo je i da se nada da neće biti dodatnih uslova za kupovinu koji bi ih naterali da odustanu od te namere, jer bi im tada propao depozit od 2,5 miliona evra.

Matijević je tada rekao da, posle konstatacije da je njihova kompanija (odnosno kćerka firma kompanije Matijević, Mat Real Estate) jedina dala ponudu, iako je osam firmi otkupilo dokumentaciju među kojima je i više stranih, preostaje da država kao vlasnik tog objekta još jednom pregleda njihovu dokumentaciju i izjasni se o tome u roku od oko 15 dana.

Hotel Slavija / Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Ministarstvo privrede oglasilo je u oktobru privatizaciju preduzeća Slavija hoteli metodom prikupljanja ponuda i javnim nadmetanjem. Na prodaju je ponuđen kompleks od tri objekta na Trgu Slavija, odnosno na raskrsnici između Bulevara oslobođenja, Ulice Svetog Save i Makenzijeve.

„Mi smo pre nekoliko godina pokušali da kupimo deo tog hotela, Slavija lux, ali je to poništeno zbog sudskog spora. Sada smo u kupovinu ušli srcem, a možda su drugi odustali zbog ‘pucanja balona’ biznisa sa nekretninama“, rekao je Matijević.

Naveo je da su hotelski objekti Slavije stari, jer su građeni pre 50 godina, kao i da za njih nema dovoljno garažnih mesta, pa će minimalna ulaganja za renoviranje biti 50 miliona evra.

Plan je, kako je rekao, da se, ako se prihvati njihova ponuda, deo hotelskog kompleksa, hotel Slavija lux koji je bio garni hotel (uključuje samo spavanje i doručak), već sledeće godine stavi u funkciju, a ostatak bi se pripremio za prijem gostiju za specijalizovanu međunarodnu izložbu EXPO 2027.

Sva tri objekta hotela Slavija, stari deo, kula i Slavija lux, poseduju, prema njegovim rečima, 300 soba – jednokrevetnih, dvokrevetnih i trokrevetnih.

Finansijski izveštaji pokazuju da su prošle godine hoteli ostvarili prihod od 3,9 miliona evra, oko 800.000 evra više nego godinu pre. Uz rashode od oko četiri miliona evra 2022. su završili sa gubitkom od oko 68.000 evra, a imaju 100 radnika.

  • SHALIMAR

    20.12.2023 #1 Author

    Totalna glupost,Matijevici imaju kapital i od one rujine naprave hotele koji bi bili po svetskim standardima.Najbolje da propadaju jos,pa da neko otkupi za male pare.

    Odgovori

  • NATI

    24.12.2023 #2 Author

    Moze to biti odlicna investicija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...