Pokrajinska Vlada za projekte izdvojila više od šest milijardi dinara

Mirović: Počinje novi investicioni ciklus u Vojvodini

BiznisInfrastrukturaSrbija

22.3.2023 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Mirović: Počinje novi investicioni ciklus u Vojvodini Mirović: Počinje novi investicioni ciklus u Vojvodini
Za realizaciju 37 novih projekata u AP Vojvodini i nastavak finansiranja deset projekata koji su planirani kao višegodišnji, pokrajinska vlada je izdvojila gotovo šest... Mirović: Počinje novi investicioni ciklus u Vojvodini

Za realizaciju 37 novih projekata u AP Vojvodini i nastavak finansiranja deset projekata koji su planirani kao višegodišnji, pokrajinska vlada je izdvojila gotovo šest milijardi dinara.

Reč je o projektima u oblastima saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja, zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, zdravstvene zaštite i razvoja sporta, saopšteno je iz pokrajinske Vlade.

„I ove godine smo, preko Uprave za kapitalna ulaganja, raspisali javni poziv na koji se odazvala većina lokalnih samouprava, sa kojima ćemo zajednički realizovati značajne investicije na teritoriji Vojvodine“, izjavio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prilikom uručenja ugovora predstavnicima 36 lokalnih samouprava za finansiranje i sufinansiranje projekata.

U oblasti saobraćajne infrastrukture, kako je naveo Mirović, započinje novi, veliki investicioni ciklus na teritoriji 26 gradova i opština, vredan više od 3,2 milijarde dinara – izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih saobraćajnica, lokalnih puteva i biciklističkih staza.

Pored Subotice, na čijoj će teritoriji biti rekonstruisano čak osamnaest ulica, za šta je izdvojeno 250 miliona dinara, obezbeđena su, između ostalih, i sredstva za izgradnju mosta u Čoki, kao i za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture u Pančevu, Apatinu, Rumi, Novom Bečeju, Baču, Beočinu, Temerinu, Bačkom Petrovcu, Žablju, Inđiji, Žitištu, Pećincima, Plandištu, Kovinu, Senti, Alibunaru, Opovu, Sečnju, Novoj Crnji, Titelu, Vršcu i Kovačici.

Mirović je istakao da su za projekte u opštini Irig izdvojena znatna finansijska sredstva – 378 miliona dinara za rehabilitaciju kolovoza u Velikoj Remeti, Vrdniku, Jasku, Rivici i Irigu.

Dodela ugovora o finansiranju projekata / Izvor: vojvodina.gov.rs

Za realizaciju projekata u oblasti vodosnabdevanja dodeljena su sredstva za četiri projekta – ukupno 325,4 miliona dinara – za nastavak finansiranja rekonstrukcije distributivne vodovodne mreže u Kikindi, za izgradnju crpne stanice u fabrici vode u Adi, kao i za projekte u Novoj Crnji i Opovu.

Mirović je naglasio i to da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio ove godine 600 miliona dinara za rekonstrukciju bunara u seoskim sredinama.

Ukupno 719,4 miliona dinara izdvojeno je i za finansiranje i sufinansiranje projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u javnoj svojini na teritoriji gradova Pančevo i Kikinda, kao i u opštinama Kanjiža i Mali Iđoš.

Mirović je podsetio na to da je u Malom Iđošu završena izgradnja prečistača otpadnih voda i da se nastavlja izgradnja sekundarne mreže u dužini od 26 kilometara, te da su za taj projekat izdvojena znatna finansijska sredstva.

Naveo je i da su predviđeni novi projekti u oblasti lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, vredni 1,07 milijardi dinara – uređenje pešačkih površina i parkinga u centralnoj gradskoj zoni u Bačkoj Palanci i rekonstrukcija Trga u Srbobranu.

Putem ovih konkursa obezbeđena su sredstva i za nastavak finansiranja projekata – izgradnja zatvorenog bazena u Novom Bečeju i Bačkoj Topoli, kao i gradskog kupališta u Kovinu, infrastrukturno opremanje industrijske zone u Vršcu, izvođenje radova na delu Grebenskog puta do manastirskog kompleksa Đipša u opštini Šid i nastavak finansiranja druge faze rekonstrukcije ulica u Apatinu.

 • TATJANA

  23.3.2023 #1 Author

  Da ne poveruješ koliko smo siromašni i koliko zaostajemo od evropskih zemalja u svemu

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #2 Author

  Zaostajemo dosta

  Odgovori

 • Coka13

  2.4.2023 #3 Author

  Zaostajemo mi jako puno.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.