Obeležena prva godišnjica od puštanja u rad brze pruge

Brnabić: Pruga Beograd-Novi Sad prekretnica u razvoju zemlje

Srbija

20.3.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Brnabić: Pruga Beograd-Novi Sad prekretnica u razvoju zemlje Brnabić: Pruga Beograd-Novi Sad prekretnica u razvoju zemlje
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Novom Sadu, na obeležavanju prve godišnjice od puštanja u rad brze pruge Beograd – Novi Sad,... Brnabić: Pruga Beograd-Novi Sad prekretnica u razvoju zemlje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Novom Sadu, na obeležavanju prve godišnjice od puštanja u rad brze pruge Beograd – Novi Sad, da je ova saobraćajnica prekretnica u razvoju Srbije, a najavila je i da će do kraja 2024. biti otvorena i deonica do Subotice.

Brnabić je na svečanosti, na peronu Glavne železničke stanice u Novom Sadu, poručila da su velike stvari pred Srbijom ako budemo uspeli da sačuvamo mir i stabilnost, saopštila je Vlada Srbije.

Prema njenoj oceni, pre godinu dana nije otvorena samo deonica brze pruge od Beograda do Novog Sada, u okviru međunarodne pruge Beograd – Budimpešta, već je obeležena prelomna tačka u daljem razvoju naše zemlje.

Premijerka je najavila da će biti modernizovana i cela barska pruga do granice sa Crnom Gorom, kao i da će se graditi i krak brze pruge do Šida, koja će biti veza sa Italijom i Austrijom, preko Zagreba i Ljubljane.

„Kada bude gotova brza pruga do Subotice, od Beograda do Subotice putovaće se za samo sat i 18 minuta“, izjavila je Brnabić.

Predsednica vlade se vozom „Soko“ vozila od stanice Beograd centar u Prokopu do Novog Sada, a sa njom su bili i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, predstavnici „Železnice Srbije“ i kineske kompanije China Railway International Co.

Foto: Beta

Premijerka je navela da čelično prijateljstvo sa Kinom odslikava i to što su dve zemlje prošle godine ostvarile ukupan nivo robne razmene od šest milijardi dolara, dok je naš izvoz u Kinu dostigao rekordnih 1,16 milijardi dolara, što je, kako je istakla,152 puta više nego pre 10 godina.

Prema njenim rečima, naš prioritet je da dovedemo dodatne kineske investitore u Srbiju, kao i da povećamo obim razmene u oblasti usluga i tehnologije i time dodatno unapredimo naše ekonomske odnose.

Zato je, kako je poručila, cilj Srbije da tokom 2023. završi pregovore oko sporazuma o slobodnoj trgovini sa Kinom i da ga potpiše do kraja godine.

„Nakon toga, nebo je granica za naše odnose, domaću privredu i privrednike i atraktivnost Srbije kao investicione destinacije, budući da će i zapadne kompanije odavde moći da plasiraju svoje proizvode na tržište Kine“, naglasila je premijerka.

U intervjuu za agenciju Tanjug rekla je i da Srbija sa Kinom pregovara o nabavci pet novih kompozicija brzih vozova.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i drugi.

  • GOCA BG

    20.3.2023 #1 Author

    Pohvalno sto cemo imati brzu prugu i nove vozove,kasnimo pedesetak godina,ali dobro…

    Odgovori

  • TATJANA

    21.3.2023 #2 Author

    Sve te veze sa CG, Austrijom, Italijom I Maadjarskom od ogromnog su značaja za brzi razvoj naše zemlje

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #3 Author

    Kasnimo par decenija kao i u svemu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...