Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine, za Biznis.rs o rezultatima pokrajinske privrede i planovima za 2023.

U novoj godini otvaramo nova tržišta našim privrednicima

AgrobiznisIntervjuInvesticijeIzdvajamo

30.12.2022 08:01 Autor: Marko Andrejić 0

U novoj godini otvaramo nova tržišta našim privrednicima U novoj godini otvaramo nova tržišta našim privrednicima
Sektor turizma u Vojvodini je u 2022. godini premašio prihode iz rekordne 2019. Najavljeno je da će u narednoj godini akcenat biti na subvencionisanju... U novoj godini otvaramo nova tržišta našim privrednicima

Sektor turizma u Vojvodini je u 2022. godini premašio prihode iz rekordne 2019. Najavljeno je da će u narednoj godini akcenat biti na subvencionisanju edukativnih programa za deficitarna zanimanja, a takođe je istaknuto da je nezaposlenost u Pokrajini pala ispod devet odsto. Turizam je u poslednje dve godine subvencionisan sa oko 500 miliona dinara.

Kada je reč o međunarodnoj saradnji, Privredna komora Vojvodine je ove godine potpisala sporazume sa tržištem Štajerske u Gracu, sa PK Đer-Mošon-Šopron, sa Grčko-srpskom privrednom komorom, a kao rezultat sporazuma PKV je „ušla“ u luku Solun i tamošnji sajam, jedan od najvećih u Evropi za prehrambenu industriju, gde je bila prisutna sa predstavnicima deset kompanija.

Sa predsednikom Privredne komore Vojvodine Boškom Vučurevićem razgovarali smo o poslovanju vojvođanske privrede u 2022. godini, pravcima izvoza, uticaju inflacije, stranim investicijama i planovima PKV za narednu godinu.

Kako ocenjujete poslovanje vojvođanske privrede u godini na izmaku? Koji sektori su bili najuspešniji, a gde ima još prostora za poboljšanje?

“U godini na izmaku, uprkos svim krizama i globalnim dešavanjima, u AP Vojvodini industrijska proizvodnja za prvih deset meseci beleži rast od 4,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Rast beleže sektori prerađivačke industrije i rudarstva. Prerađivačka industrija je dominantan sektor u industriji AP Vojvodine, sa učešćem od 95,2 odsto u periodu januar- oktobar 2022. godine.

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena AP Vojvodine za prvih deset meseci ostvarena je u iznosu od 18,6 milijardi evra, što je 34,6 odsto ukupne razmene Republike Srbije. Iz Vojvodine je ostvaren izvoz robe u vrednosti od 7,7 milijardi evra, što je za 24 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Uvoz je realizovan u vrednosti od 10,9 milijardi evra. Prerađivačka industrija je predstavljala sektor sa najvećim učešćem u izvozu, potom poljoprivreda, šumarstvo, ribarstvo.”

Gde su najviše izvozili vojvođanski privrednici?

“Izvoz AP Vojvodine plasiran na tržište EU je za prvih deset meseci činio 71,2 odsto ukupnog vojvođanskog izvoza. Glavna destinacija vojvođanskog izvoza bila je Nemačka, a značajan izvoz plasiran je u Bosnu i Hercegovinu i Nemačku. Spoljnotrgovinska robna razmena agrara u prvih deset meseci u AP Vojvodini iznosila je 2,6 milijarde evra i veća je za 18 odsto od razmene zabeležene u istom periodu prošle godine.”

Koliko je sukob u Ukrajini uticao na domaću privredu, imajući posebno u vidu to da su Rusija i Ukrajina među najvećim svetskim proizvođačima i izvoznicima hrane? Kakav je uticaj rastuće inflacije i energetske krize na privrednike u Vojvodini?

“Rast cena energenata na svetskom tržištu i uvozne inflacije usled konflikta u Ukrajini, uz efekte suše ne samo na domaćem tržištu već i u većem delu Evrope, koji se odražava na rast cena hrane, za posledicu ima i nastavak rasta inflacije. Prema projekciji NBS, ukupna inflacija u Srbiji ostaće povišena do kraja 2022. godine i početkom 2023, ali će se posle toga naći na opadajućoj putanji, uz znatan pad u sledećoj godini koji će biti vođen padom uvozne inflacije i slabljenjem troškova vezanih za energiju.”

Za sledeću godinu su već najavljene brojne investicije u Vojvodini – Continental završava svoju drugu fabriku, u Staru Pazovu dolazi još jedna inovativna kompanija… Da li očekujete nova ulaganja u 2023. godini? 

“Što se tiče dolaska novih stranih kompanija, one svakako doprinose razvoju domaće privrede, jer značajno utiču na naš privredni ambijent i razvoj, kako po proizvodima koje plasiraju na svetsko tržište, a nose oznake proizvedeno u Srbiji, tako i po značajnom doprinosu zapošljavanju ljudi širom Srbije. Pored toga, mi smo kao komora posredovali u spajanju nauke i privrede, konkretno predstavnika stranih kompanija i našeg univerziteta – predstavnika Tehnološkog fakulteta i PMF-a, kako bi se stručni kadar implementirao  u privredu.”

Koje su bile glavne aktivnosti Privredne komore Vojvodine u proteklom periodu? Kakvi su planovi PKV za narednu godinu?

Privredna komora Vojvodine ovu godinu završava sa preko 200 održanih događaja, konferencija, poslovnih foruma, u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada privrednika. Uoči obeležavanja našeg jubileja 1. februara – 104. godine postojanja, ciljevi su nam i dalje isti – okupljanje privrednika i osluškivanje njihovih potreba, promocija na domaćem i inostranom tržištu, rešavanje aktuelnih problema, sve to pod našim zajedničkim krovom, Privrednom komorom Vojvodine.

U narednoj godini ostajemo na istom zadatku: sa našim privrednicima otvaramo nova tržišta poput Velike Britanije. Bićemo prisutni na sajmu hrane i pića u Londonu, nastavljamo našu međuregionalnu saradnju sa komorama, održavanje poslovnih foruma, umrežavanje privrednika,  a sve zarad kreiranja što kvalitetnijeg privrednog ambijenta u našoj pokrajini. a samim tim i Republici Srbiji.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...