počeli razgovori sa međunarodnim monetarnim fondom

Misija MMF-a i delegacija Ministarstva finansija o trećoj reviziji aranžmana sa Srbijom

SrbijaSvet

14.3.2024 17:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Misija MMF-a i delegacija Ministarstva finansija o trećoj reviziji aranžmana sa Srbijom Misija MMF-a i delegacija Ministarstva finansija o trećoj reviziji aranžmana sa Srbijom
Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom finansija Sinišom Malim, sastala se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donal Mekgetigan (Donald McGettigan), u okviru... Misija MMF-a i delegacija Ministarstva finansija o trećoj reviziji aranžmana sa Srbijom

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena ministrom finansija Sinišom Malim, sastala se danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donal Mekgetigan (Donald McGettigan), u okviru trećeg razmatranja rezultata stendbaj aranžmana koji je Srbija sklopila sa tom finansijskom institucijom.

Mali je istakao da je Srbija, uprkos brojnim izazovima i globalnoj krizi, uspela da sačuva makroekonomsku stabilnost i da je prethodnu godinu završila sa dobrim rezultatima.

On je naveo da je Srbija u toku prošle godine zabeležila privredni rast od 2,5 odsto, da je javni dug u odnosu na BDP pod kontrolom i ispod nivoa Mastrihta, da je privukla 4,5 milijarde stranih direktnih investicija, uz rekordan nivo deviznih  rezervi i sa daljim trendom smanjivanja nezaposlenosti, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Mali je dodao i da je Srbija uprkos izazovima i velikim kapitalnim ulaganjima, uspela da smanji deficit na 2,2 odsto. Ministar se posebno osvrnuo na program „Skok u budućnost – Srbija 2027“ za koji je istakao da će podstaći dalji privredni rast, promeniti zemlju na bolje i doneti novu energiju.

Ministar finansija je posebno istakao i da investitori imaju poverenja u našu državu, da je njihova percepcija Srbije kao zemlje koja je na nivou investicionog rejtinga, ali i da je svestan novih globalnih izazova koji nas očekuju.

Mali je rekao da razvoj veštačke inteligencije i njen uticaj na tržište rada, te energetike i reforma ovog sektora, uz dalja kapitalna ulaganja, ostaju prioriteti za Srbiju.

Donal Mekgetigan je istakao da ceni otvoreni pristup kakav je Srbija pokazala u prethodnom periodu, uz kvalitetnu diskusiju, te dodao da je saglasan da su svi pomenuti ekonomski aspekti Srbije u 2024. godini bili dobri.

On je posebno pohvalio projekat „Iskra“, elektronski registar zaposlenih u javnom sektoru, preko koga se trenutno isplaćuju zarade za 300.000 zaposlenih. Na taj način je po prvi put uveden sistem za obračun zarada koji znači bolje planiranje, izvršenje i kontrolu rashoda, kao i veću transparentnost i bolje upravljanje ljudskim resursima. Kada je reč o aktuelnom aranžmanu, ispunjen je cilj koji podrazumeva da zaposleni u sektoru obrazovanja budu deo „Iskre“, a do kraja godine u ovaj sistem će dodatno ući još 59.000 zaposlenih.

Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda
Zgrada MMF-a u Vašingtonu/Foto: Youtube Printscreen

Kada je reč o drugim ciljevima iz aranžmana, kako se dalje navodi u saopštenju, usvojen je akcioni plan kako bi srednjoročno planiranje budžeta bilo efikasnije i obavezujuće, promenjen je pravni status Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo, vlada je usvojila plan investicija za energetski sektor, sa definisanim prioritetima i troškovima i projektima koji se mogu sprovoditi tokom narednih dve do pet godina, a usvojen je i novi Zakon o upravljanju vlasništvom u državnim preduzećima.

Sagovornici su razgovarali i o novoj metodologiji za određivanje cene snabdevanja električnom energijom za neregulisani sektor, kao i o novoj metodologiji za određivanje cena gasa za neregulisani sektor, na kojima se radi i koje bi trebalo da stupe na snagu u toku godine.

Srbija i Međunarodni monetarni fond su ušli u stendbaj aranžman u trajanju od 24 meseca do kraja decembra 2024. godine. Tekući aranžman je odobren od strane odbora direktora u Vašingtonu 19. decembra 2022. godine.

Ovaj aranžman predstavlja kontinuitet u odnosu na uspešno sprovedeni Program za koordinaciju politika. Na sastanku je potvrđeno da će se ostatak aranžmana tretirati kao režim iz predostrožnosti, te da neće biti daljih povlačenja sredstava osim ako ne bude novih globalnih šokova.

Misija Međunarodnog monetarnog fonda boraviće u Beogradu do 26. marta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...