“EU ne gleda blagonaklono na kineske investicije”

Momirović: Nije zaustavljena izgradnja pruge do Budimpešte

InfrastrukturaSrbija

5.10.2023 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Momirović: Nije zaustavljena izgradnja pruge do Budimpešte Momirović: Nije zaustavljena izgradnja pruge do Budimpešte
“Izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte ide svojim tokom, a medijski napisi o tome da je ona zaustavljena zato što Kinezi, navodno, ne... Momirović: Nije zaustavljena izgradnja pruge do Budimpešte

“Izgradnja brze pruge od Beograda do Budimpešte ide svojim tokom, a medijski napisi o tome da je ona zaustavljena zato što Kinezi, navodno, ne mogu da po evropskim standardima izgrade sistem osiguranja i kontrole vozova, jednostavno nisu tačni”, izjavio je sinoć za Radio-televiziju Vojvodine ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović.

„Pa naravno da se u EU ne gleda blagonaklono na kineske investicije, jer neke kompanije iz EU žele da realizuju te projekte, isto kao što i kineske žele da ih realizuju“, rekao je ministar.

Naveo je da je inflacija zaustavljena u julu i da ona od tada pada, te da će ona do kraja godine iznositi osam odsto, a da će sledeće godine biti između dva i šest odsto. „Inflacija nije samo naš problem, ona je posledica rata u Ukrajini i pogađa celu Evropu, a pogotovo njen istočni i jugoistočni deo“, objasnio je Momirović, a prenela Beta.

Istakao je da je jedan od osnovnih ciljeva Srbije da postanemo član EU, a da posle 20 godina na tom putu realnost kaže da toga neće biti barem u narednih četiri ili pet godina.

„Zato moramo da pravimo nova ekonomska partnerstva. Mi smo, na prvom mestu, za viši standard naših građana. U razgovorima sa našim partnerima iz EU prva tema mora da bude koliko smo standarda EU ispunili, a onda i da čujemo kakva je perspektiva našeg članstva u EU. Sa druge strane, partnerstvo sa Kinom znači više investicija, bolje autoputeve, nove fabrike, brze pruge“, rekao je Momirović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...