vrednost ukupne robne razmene iznosila 4,7 milijardi dolara

Momirović: Srbija čini sve da što pre zaključi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

BiznisSrbijaSvet

2.12.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Momirović: Srbija čini sve da što pre zaključi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom Momirović: Srbija čini sve da što pre zaključi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom
Srbija ulaže maksimalne napore kako bi što pre okončala proces zaključivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Кinom koji će doprineti daljem napretku i ekonomskom... Momirović: Srbija čini sve da što pre zaključi Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom

Srbija ulaže maksimalne napore kako bi što pre okončala proces zaključivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Кinom koji će doprineti daljem napretku i ekonomskom prosperitetu zemlje i doneti dobre rezultate u budućnosti, izjavio je u petak ministar trgovine Tomislav Momirović, koji je i predsednik srpskog dela Mešovite međuvladine komisije za ekonomsku saradnju sa Кinom.

„Naša ogromna šansa za dodatni rast ekonomske aktivnosti i zaposlenosti krije se u povećanju trgovinske razmene sa našim tradicionalnim političkim partnerima, a jedan od njih je svakako Кina koja se nalazi na drugom mestu u ukupnoj razmeni Srbije“, rekao je Momirović, nakon sastanka sa ambasadorkom Кine Čen Bo, saopštilo je ministarstvo.

Precizirao je da je izvoz iz Srbije u Кinu u poslednjih pet godina povećan čak 15 puta, te da postoje realne osnove da se dodatno unapredi.

Momirović je dodao da je u prvih devet meseci 2022. godine, vrednost ukupne robne razmene iznosila 4,7 milijardi dolara, što predstavlja povećanja od 23,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

„Srbija ne odustaje od svojih ekonomskih ciljeva i naša privreda će nastaviti da raste, čak i u ovim kompleksnim spoljno-političkim okolnostima, a daljim jačanjem strateškog partnerstva sa Кinom otvaraju se neograničene mogućnosti za napredak naše zemlje i za naš izvoz“, rekao je Momirović i zahvalio je ambasadorki Čen Bo na podršci Кine u daljem infrastrkturnom i ekonomskom razviju Srbije.

 • TATJANA

  3.12.2022 #1 Author

  To bi značilo našoj ekonomijii ali i daljem jacanju prijateljskih odnosa sa jednom od najvećih svetskih sila

  Odgovori

 • NATI29

  3.12.2022 #2 Author

  I mi da povecamo izvoz ka nekoj zemlji

  Odgovori

 • Dragana

  4.12.2022 #3 Author

  Normalan sle stvari sobzirom na nase dobre prijateljske odnose

  Odgovori

 • MAJALG

  4.12.2022 #4 Author

  To bi mnogo znacilo za stabilnost i rast nase ekonomije ako bi se potpisao ovaj sporazum, pogotovo u doba ovako velike inflacije.

  Odgovori

 • GOCA BG

  4.12.2022 #5 Author

  Vise nama ide u korist nego Kini…

  Odgovori

 • BIJUTI27

  19.3.2023 #6 Author

  Srbija je veliki dužnik Kini

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.