Poskupljenja idu i do 30 odsto

Muzičari podigli honorare, a ugostitelji cene

PoslovanjeSrbijaU fokusu

19.6.2023 09:22 Autor: Julijana Vincan 4

Muzičari podigli honorare, a ugostitelji cene Muzičari podigli honorare, a ugostitelji cene
Poskupljenje ugostiteljskih usluga od oko 15 odsto nije mnogo uticalo na promet i broj gostiju, tvrde vlasnici restorana i kafića u glavnom gradu. Ne... Muzičari podigli honorare, a ugostitelji cene

Poskupljenje ugostiteljskih usluga od oko 15 odsto nije mnogo uticalo na promet i broj gostiju, tvrde vlasnici restorana i kafića u glavnom gradu. Ne može se, objašnjavaju, očekivati da cene u restoranima ostanu iste dok sve okolo poskupljuje.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ugostiteljske usluge su u maju, u odnosu na isti period prošle godine, poskupele za 15,2 odsto. Cene hrane generalno su više za 15 procenata, topla i hladna predjela, kao i pečenja i jela po narudžbini za 16,7 odsto, variva za 16,2, hleb i salate za 14,7, kolači za 14,5, a gotova jela za 11 procenata.

Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Milenko Mijić kaže za dnevni list Politika da je ovo poskupljenje očekivano, posebno kada se uzme u obzir inflacija i rast cena svih proizvoda na tržištu. Ugostiteljima u skladu sa situacijom rastu troškovi i pitanje je samo trenutka kada će se oni uskladiti.

Skuplja je kafa u nabavci, meso, voće povrće, pića… Uz sve to, cene nastupa i honorara su podigli i muzički bendovi i izvođači, i to do 30 odsto. To jednostavno vlasnici lokala moraju da ukalkulišu. Rastu i plate, treba zaraditi taj novac. Treba li pominjati krizu u Ukrajini, koja se prelila i na nas. Bolje je pitanje šta nije poskupelo“, istakao je Mijić.

Iako se poskupljenja u kafanama u medijima odmah beleže, Mijić napominje da se više cene ne odražavaju na posetu. Ljudi u Srbiji vole klubove, kafane i kafiće, i teško se odriču tog zadovoljstva. Upitan zašto su u Vojvodini poskupljenja nešto niža, on je naglasio da nema posebnog razloga.

„Da bi privukli goste vlasnici se dovijaju na različite načine. Neko organizuje nastup poznatog izvođača i ne naplaćuje ulaz, a ima skuplje piće, a drugi pak naplate kartu i uz to gosti imaju i dva pića. Sve zavisi, šta im se isplati i kakve nabavne cene imaju“, objašnjava Mijić.

Cene alkoholnih pića su u odnosu na prošlu godinu više za 11,2 procenta, bezalkoholnih za 13,7 odsto. Najviše je poskupela hrana, i to za 17,4 procenta, zatim bezalkoholna pića za 16,9 odsto, alkoholna pića za 12,8 procenat, a najmanje prenoćišta, gde su cene povećanje za tri odsto.

Na republičkom nivou najveće poskupljenje zabeleženo je za prenoćišta, i to više od 20 odsto. Ne treba zaboraviti da je i potražnja veća, pa je tako u Srbiji u aprilu ove godine, u odnosu na isti period prošle godine, broj dolazaka turista veći za 22,2 procenta, a broj noćenja za 17,7 odsto.

Prema podacima RZS, u aprilu je u odnosu na isti mesec prošle godine broj noćenja domaćih gostiju veći za 9,5 procenata, a stranih za 28,6 odsto.

  • Emilija

    19.6.2023 #1 Author

    Nista cudno

    Odgovori

  • MAJA

    19.6.2023 #2 Author

    Sako napred, sve je poskupelo pa i njihove usluve

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.6.2023 #3 Author

    Cene ce poskupeti a kafici i kafane ce opet biti pune gostiju..

    Odgovori

  • DASHA

    29.7.2023 #4 Author

    Sto me ne cudi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...