Buduće naselje moglo bi da ima 5.000 stanovnika

Na uvidu plan izgradnje kompleksa u Jajincima sa oko 2.000 stanova, sportskim objektima i crkvom

InvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

15.7.2024 14:29 Autor: Milica Rilak 9

Na uvidu plan izgradnje kompleksa u Jajincima sa oko 2.000 stanova, sportskim objektima i crkvom Na uvidu plan izgradnje kompleksa u Jajincima sa oko 2.000 stanova, sportskim objektima i crkvom
Beogradski sekretarijat za urbanizam oglasio je rani javni uvid radi izrade izmena i dopuna Plana detaljne regulacije (PDR) dela naselja Jajinci na prostoru nekadašnjeg... Na uvidu plan izgradnje kompleksa u Jajincima sa oko 2.000 stanova, sportskim objektima i crkvom

Beogradski sekretarijat za urbanizam oglasio je rani javni uvid radi izrade izmena i dopuna Plana detaljne regulacije (PDR) dela naselja Jajinci na prostoru nekadašnjeg Rasadnika.

Na površini od 25,8 hektara investitor Novi Square iz Beograda, kako se vidi iz priložene dokumentacije, planira da izgradi kompleks sa 1.915 stanova za nešto više od 5.000 stanovnika, kao i sadržaje poput sportskih i komercijalnih objekata, bolnice i crkve. Novi Square je, kako stoji u dokumentaciji, „korisnik i vlasnik“ parcele dok je nosilac izrade elaborata za rani javni uvid beogradska kompanija Dalmak.

Cilj izrade Plana je, kako je istaknuto, promena namene na delu površina za stanovanje u komercijalne delatnosti, u okviru kojih će se planirati površine za izgradnju verskog objekta, sportskih objekata, pratećih komercijalnih sadržaja u sportu, komercijalnih delatnosti i objekta socijalnog standarda – bolnice.

Granicom Plana obuhvaćen je, kako ističu autori elaborata, deo teritorije gradske opštine Voždovac – deo I mesne zajednice naselja Jajinci između Jelezovačkog potoka, Kaljavog potoka i Bulevara JNA, a konkretna lokacija se nalazi između Bulevara JNA na istoku, stambenih blokova uz Ulicu Voje Radića na jugu, stambenog bloka duž Plitvičke ulice na zapadu i stambenih blokova uz ulice Živorada Grbića i Marije Mirčetić na severu.

Ukupna površina prostora je oko 25,8 hektara, a napominje se da njegov najveći deo u postojećem stanju čini neizgrađeno zemljište, odnosno površine bivšeg rasadnika – neuređeno zelenilo pod travnatim površinama, srednjom i visokom vegetacijom preostalom iz rasadničke proizvodnje i spontano nastalom, dok se u manjem delu obuhvata Plana, duž Bulevara JNA, nalazi nekoliko skladišta, zatim teniski tereni i tri stambena objekta.

Buduća namena kompleksa u Jajincima / Izvor: Elaborat za rani javni uvid, Dalmak, Novi Square, Beograd.rs

Kada je reč o planiranoj nameni, autori elaborata naveli su da se, između ostalog, planira izgradnja kompleksa za porodično stanovanje čija bi površina bila nešto veća od 50.000 kvadrata, i višeporodično stanovanje površine oko 102.000 kvadrata. Ukupan broj stanova iznosi 1.915, a računa se da će u budućem kompleksu stanovati više od 5.100 stanovnika.

U kompleksu je planirana i zona komercijalnih sadržaja, ukupne površine 81.650 kvadrata, dok bi „prateći komercijalni sadržaji“ zauzeli još 1.327 kvadrata.

U jednom od blokova u okviru prostora obuhvaćenog izmenama plana planirana je i izgradnja verskog kompleksa – odnosno crkve, zvonika i parohijskog doma, u okviru koga su dozvoljeni sadržaji poput kancelarija, sala za predavanja, biblioteka i slični. Planirana površina verskog kompleksa je 2.100 kvadrata.

Sportsko-rekreativni kompleks prostirao bi se na 2.000 kvadrata, a u okviru kompleksa, kako stoji u dokumentaciji, planirana je realizacija zatvorenih sportskih objekata (sportske hale, sportski baloni, zatvoreni bazeni) i otvorenih sportskih terena (igrališta za fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, trim staze, fitnes površine, dečija igrališta).

Autori elaborata navode da su očekivani efekti planiranja povećanje atraktivnosti lokacije i standarda stanovanja, izgradnja stambenog naselja sa pratećim sadržajima poštovanjem principa održivosti, saobraćajno i infrastrukturno opremanje lokacije, kao i očuvanje postojećeg kvalitetnog zelenila rasadnika i njegovo uklapanje u strukturu planiranog novog naselja visokog standarda stanovanja, uz racionalno korišćenje prirodnih resursa i smanjenje negativnih uticaja na životnu sredinu primenom energetski efikasne izgradnje.

Rani javni uvid je u toku u zgradi Gradske uprave Grada Beograda, u Ulici 27. marta br. 43-45 (u suterenu), od 15. do 29. jula, svakog radnog dana od 9 do 18 časova.

Svi zainteresovani mogu svoja mišljenja na planirana rešenja u pisanoj formi dostaviti Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove, Beograd, Kraljice Marije 1, zaključno sa 29. julom 2024. godine.

  • SABRINA

    15.7.2024 #1 Author

    Sve je ovo lepo a da li uz sve ovo ide i proširenje kanalizacije za ovoliko naselje, uvođenje možda još neke gradse linije itd.

    Odgovori

  • Inquiete

    15.7.2024 #2 Author

    Prvo kanalizacija i prevoz da se reše, pa onda da se grade zgrade.

    Odgovori

  • meli77

    15.7.2024 #3 Author

    U Jajimcima nema ni kamte a tek kontineri za smeće!I to pored novograđenih stanova.Smeće se nosi ili na Avalu ili na Trošarinu svako pojedinačno

    Odgovori

  • Ivana91

    15.7.2024 #5 Author

    Bukvalno fali kanalizacija

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.7.2024 #6 Author

    Puno toga treba uraditi sto se urbanizma tice,pa onda kanalizacija,vise autobuskih linija da bi ceo taj komleks imao smisla…

    Odgovori

  • SENSEI

    17.7.2024 #7 Author

    Kako se Beograd sve više širi doći će malte ne do Mladenovca

    Odgovori

  • Pohvala ludosti

    18.7.2024 #8 Author

    Seku se zelene površine, bitno je da se propere lova. Čista katastrofa .Biće sve jači efekat staklene bašte,nove poplave, sve veće zagađenje vazduha i slične stvari zbog stihijskig uništavanja šuma i zelenila

    Odgovori

  • BIJUTI27

    2.8.2024 #9 Author

    Da mi daju gratis, rekla bih.Hvala NE…😀..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.