na sastanku državnika u Tirani u fokusu i obezbeđivanje hrane i energenata u vreme krize

Najava deklaracije o smanjenju cena rominga između Zapadnog Balkana i EU

EUSrbija

5.12.2022 16:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Najava deklaracije o smanjenju cena rominga između Zapadnog Balkana i EU Najava deklaracije o smanjenju cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Telekomunikacioni operateri iz zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana na sutrašnjem samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani trebalo bi da potpišu deklaraciju koja... Najava deklaracije o smanjenju cena rominga između Zapadnog Balkana i EU

Telekomunikacioni operateri iz zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana na sutrašnjem samitu EU – Zapadni Balkan u Tirani trebalo bi da potpišu deklaraciju koja će tokom 2023. godine omogućiti smanjenje cena rominga između EU i regiona.

Kako je saopštio Savet za regionalnu saradnju (RCC), smanjenje cena rominga bi doprinelo smanjenju operativnih troškova privrednika, podstaklo poslovanje izvan matičnih granica i dalo dodatni podsticaj turizmu u regionu Zapadnog Balkana.

Od kako je stupio na snagu regionalni sporazum o smanjenju cena rominga kojim je od jula 2021. godine ukinut roming na Zapadnom Balkanu, RCC blisko sarađuje sa Evropskom komisijom, operaterima iz Evropske unije i Zapadnog Balkana, kao i sa vlastima iz regiona, na smanjivanju cena rominga između EU i regiona, navodi se u saopštenju koje je prenela agencija Beta.

RCC podseća i da su lideri sa Zapadnog Balkana početkom novembra u okviru Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište Berlinskog procesa potpisali tri važna sporazuma – o slobodi kretanja sa ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznavanju profesionalnih kvalifikacija za doktore medicine, stomatologe i arhitekte.

Ti sporazumi, kako se dodaje, sada ulaze u postupak ratifikacije na nacionalnom nivou.

Savet za regionalnu saradnju nastavlja da radi i na zajedničkom regionalnom tržištu, dodaje RCC ističući da je svaki rezultat na tom planu korak napred ka uspostavljanju povoljne investicione klime koja može privući izuzetno kvalitetne i trajne investicije.

U saopštenju uoči samita Evropske unije i Zapadnog Balkana u Tirani, RCC dodaje da je taj skup važan i sa stanovišta evropske perspektive regiona, Zelene agende za Zapadni Balkan, pitanja sigurnosti energenata i hrane, mladih, suzbijanja dezinformacija i kibernetičkih pretnji.

 • BIJUTI27

  5.12.2022 #1 Author

  Lepa vest..

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  6.12.2022 #2 Author

  Tata Srbije ide da se bori za nas. Blago nama.
  Povoljniji roming je svakako koristan

  Odgovori

 • VERA

  6.12.2022 #3 Author

  To vec dugo obecavaju ali nista.

  Odgovori

 • goca87

  6.12.2022 #4 Author

  Super vest

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  6.12.2022 #5 Author

  Neeeee. Zelena agenda. Zlotvori koji hoće da nam prodaju veštačko meso jer krave ispuštaju ugljen dioksid.

  Odgovori

 • TATJANA

  6.12.2022 #6 Author

  Svi smo za to, značiće svima

  Odgovori

 • N.N.

  7.12.2022 #7 Author

  Odlicna vest

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...