Počinje drugi Međunarodni sajam vina "Wine Vision by Open Balkan"

Najveći izvoznik vina na svetu – Italija uspešna i na srpskom tržištu

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

16.11.2023 10:44 Autor: Milica Rilak 5

Najveći izvoznik vina na svetu – Italija uspešna i na srpskom tržištu Najveći izvoznik vina na svetu – Italija uspešna i na srpskom tržištu
Wine Vision by Open Balkan po drugi put okuplja proizvođače vina iz regiona i sveta u Beogradu, a najbrojniji među izlagačima su domaći vinari,... Najveći izvoznik vina na svetu – Italija uspešna i na srpskom tržištu

Wine Vision by Open Balkan po drugi put okuplja proizvođače vina iz regiona i sveta u Beogradu, a najbrojniji među izlagačima su domaći vinari, kojih je čak 260 među ukupno 600 učesnika iz 28 zemalja.

Brojnu delegaciju ove godine šalje Italija, čiji je godišnji izvoz vina dostigao vrednost od osam milijardi evra u 2022. godini – čak 52 italijanska vinara predstaviće svoju ponudu na 1.000 kvadrata u okviru Beogradskog sajma. O tome da li srpski proizvođači treba da brinu zbog konkurencije iz Italije razgovarali smo sa direktorom beogradskog odeljenja italijanske Agencije za trgovinu (ICE) Antoniom Ventreskom.

Italija je, prema podacima ICE, plasmanom vina na srpskom tržištu prestigla Crnu Goru i sada je na drugom mestu, dok je na vrhu i dalje članica Otvorenog Balkana Severna Makedonija. Porasla je i vrednost uvoza vina iz Italije, i to za dva miliona evra od 2020. godine, pa sada iznosi 5,7 miliona evra.

Na naše pitanje da li je rast kvantiteta praćen i rastom kvaliteta vina, Ventreska odgovara potvrdno i dodaje da se to vidi prema rastu prosečne maloprodajne cene italijanskih vina od 5,3 evra po litri, kao i povećanju uvozne kvote koje je naša zemlja odobrila proizvođačima iz EU, među kojima su i italijanski.

„Kvota je povećana za vina koja su skuplja od 10 evra po litri. To omogućava da se uveze više kvalitetnih vina iz Italije, a u našoj zemlji više od 70 odsto proizvedenih vina spada u tu kategoriju. Dakle, sa rastom uvoza porastao je i kvalitet italijanskih vina prisutnih na srpskom tržištu“, naglasio je Ventreska.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Prema njegovim rečima, srpski proizvođači zato imaju manje razloga za brigu a više za optimizam kada je reč o konkurenciji iz Italije.

Ponuditi više kvalitetnih vina potrošačima u Srbiji znači promeniti percepciju potrošača. Na taj način raste i interesovanje za kvalitetna srpska vina, i utoliko se radi o pozitivnom uticaju na srpsko tržište, pošto se i kupci i proizvođači navikavaju na viši kvalitet“, ističe Ventreska.

U Srbiju se, inače, godišnje uvozi 2,5 miliona litara vina iz EU u bescarinskom režimu, a na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Srbija je nedavno sklopila Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, koju naši vinari smatraju veoma perspektivnom za izvoz. Italijani su već uveliko prisutni u toj ogromnoj zemlji, potvrđuje Ventreska.

„To je izuzetno važno tržište, sa više od milijardu stanovnika, pa sve da samo jedan odsto njih zavoli vino, to je već veliki uspeh i ogromna količina. Mnogo radimo u Kini, gde ima sve više imućnih ljudi koji žele da probaju italijanska vina„, rekao je Ventreska, a mi dodajemo – nadamo se da će dati šansu i srpskim vinima.

Drugi međunarodni sajam vina Wine Vision by Open Balkan, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, traje do 19. novembra na Beogradskom sajmu.

  • SHALIMAR

    16.11.2023 #1 Author

    Italija je lider decenijama kao najveci svetski izvoznik,da nade vinarije imaju uslova i pomoc drzave,ne bi mnogo kaskali za Italijom.

    Odgovori

  • Kata

    16.11.2023 #3 Author

    Zanimljivo

    Odgovori

  • SUNCICA

    19.11.2023 #4 Author

    Svaka cast za italijane ali i za nase

    Odgovori

  • Cale

    20.11.2023 #5 Author

    Uspećemo i mi, naša vina imaju kvalitet

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...