Kod Vidojevice u planu i izgradnja istraživačkog centra

Najveći teleskop na Balkanu dobija objekat za trajni smeštaj

Hi-techInfrastrukturaLifestyleRegionSrbija

14.2.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Najveći teleskop na Balkanu dobija objekat za trajni smeštaj Najveći teleskop na Balkanu dobija objekat za trajni smeštaj
U astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja gradi se trajni objekat za smeštaj najvećeg teleskopa na Balkanu, a u planu je i izgradnja istraživačkog centra... Najveći teleskop na Balkanu dobija objekat za trajni smeštaj

U astronomskoj stanici Vidojevica kod Prokuplja gradi se trajni objekat za smeštaj najvećeg teleskopa na Balkanu, a u planu je i izgradnja istraživačkog centra za mlade koji bi ovde pohađali seminare, objavio je RTS.

Prečnik ogledala teleskopa je 1,4 metra, i iako spada u kategoriju manjih teleskopa u svetu, veliku prednost daje mu mogućnost da kroz više filtera posmatra svemirske objekte.

„Važno je i za nauku i za Srbiju. Kad neki astronom u svetu primeti neku pojavu koja je interesantna za njega on pošalje alert ili upozorenje i onda mi uključujemo teleskope, posmatramo. To je jedan segment. Drugi je segment da imamo instrumentarijum koji možemo da ponudimo tražeći neko teleskopsko vreme od drugih opservatorija“, izjavio je za RTS Luka Č. Popović, naučni savetnik Astronomske opservatorije u Beogradu.

Nebo nad Vidojevicom je najprozračnije na Balkanu. Razređen vazduh, dosta sunčanih dana i vedrih noći, bez svetlosnog zagađenja idealno su mesto za osmatranje zvezda.

Na Vidojevici, uz Milankovića, postoje još dva manja teleskopa. Po projektu Belisima, ovo je mesto, osim za svemiska istraživanja, predviđeno da bude i za popularizaciju astronomije, posete, seminare. Međutim, neposredno nakon postavljanja teleskopa, pristup opservatoriji je zabranjen. Stvari će se izgleda, uskoro promeniti.

Teleskop „Milutin Milanković“ / Foto: PrintScreen YT AlJazeera

„Ovde se nalazi jedno pravo malo blago što se tiče astronomije u Srbiji. Da uradimo sve što možemo na popularizaciji ovog mesta, na popularizaciji astronomije. Da možda napravimo jedan park da privučemo ne samo turiste, nego naše najmlađe građane“, rekla je ministarka nauke Jelena Begović.

„Dogovorili smo se da napravimo operativne timove koji će se sastati u narednih desetak dana i dogovoriti korake u vezi sa formiranjem i izgradnjom novog istraživačkog centra za decu, poput Petnice“, najavio je narodni poslanik Darko Laketić.

Država je podržala projekat izgradnje vetrenjača koje će astronomsku stanicu na Vidojevici snabdevati strujom, jer je ona često, usled surovih vremenskih uslova, bila odsečena od sveta, a oko dva i po kilometra puta trebalo bi da asfaltira Opština Prokuplje, preneo je RTS.

  • Anna

    16.2.2023 #1 Author

    To je lepa vest. Ako se pametno bude ulagalo ovo bi moglo da bude veoma privlačna destinacija i za turiste i za naučnike, ali i za mlade istraživače.

    Odgovori

  • Tina

    16.2.2023 #2 Author

    Interesantno I za naucnike I za turiste I za sve koje interesuje astronomija.

    Odgovori

  • TATJANA

    20.2.2023 #3 Author

    Nisam znala da je to mesto najpogodnija za astronomska istrazivanja

    Odgovori

  • Coka13

    21.2.2023 #4 Author

    Jako zanimljivo, biće značajno za naučnike, a i za one koje kao laike zanima!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...