Među prioritetima uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, ali i zaštita vazduha i vode

NALED predstavio Vladi Srbije 35 mera za unapređenje uslova poslovanja

Bolji posaoPoslovanjeSrbija

16.12.2022 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NALED predstavio Vladi Srbije 35 mera za unapređenje uslova poslovanja NALED predstavio Vladi Srbije 35 mera za unapređenje uslova poslovanja
Članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavili su premijerki Ani Brnabić i ministrima Vlade Srbije predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja... NALED predstavio Vladi Srbije 35 mera za unapređenje uslova poslovanja

Članovi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) predstavili su premijerki Ani Brnabić i ministrima Vlade Srbije predloge 35 mera za unapređenje uslova poslovanja koje smatraju prioritetnim za ubrzanje ekonomskog rasta, razvoj privrede i privlačenje investicija, veću efikasnost javne uprave, otvaranje radnih mesta i bolji standard građana.

Predstavnici šest saveza NALED-a i BFC kluba gradova i opština posebno su istakli da bi u mandatu nove vlade trebalo sprovesti digitalizaciju procedura u zdravstvu kako bi građanima bio omogućen lakši pristup zdravstvenoj zaštiti, ali olakšati pristup i drugim javnim uslugama kreiranjem mobilne aplikacije eUprava i jednostavnijom procedurom prijave na portale institucija. 

Razvojem primarne selekcije potrebno je i građanima omogućiti da razdvajaju posebne vrste otpada u domaćinstvima. Takođe, poljoprivrednicima bi trebalo obezbediti efikasnije dobijanje podsticaja uspostavljanjem servisa eAgrar, doneti novi program za suzbijanje sive ekonomije, završiti proces legalizacije i rešiti druga otvorena pitanja u oblasti imovine, što bi gradovima i opštinama olakšalo privlačenje ulaganja, navodi se u saopštenju NALED-a.

Kako je istakla Ana Brnabić, mnoge reforme, koje su sprovedene i koje su u toku, ne bi bile uspešne bez pomoći podrške i inicijative NALED-a.

“Drago mi je da ćemo i u novom mandatu nastaviti zajednički rad. Neke od prioritetnih oblasti na kojima ćemo raditi su konverzija zemljišta, legalizacija, pravosuđe, novi servisi elektronske uprave, digitalizacija privrede, veštačka inteligencija i obrazovanje. Ovaj sastanak je prilika da zajedno sagledamo ove oblasti u kojima postoji potencijal za dalje reforme koje će doprineti kontinuiranom rastu privrede naše zemlje u ovim izazovnim  vremenima“, rekla je Brnabić. 

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković uručio je premijerki Povelju o zajedničkom radu sa popisom 30 reformi koje je vlada sprovela uz podršku NALED-a, od njenog prvog mandata 2017. do sada. Među njima su velike sistemske reforme poput uvođenja elektronskih građevinskih dozvola, eŠaltera za upis u katastar, reforma paušalnog oporezivanja, sezonskog zapošljavanja, uvođenje online fiskalizacije i eFaktura, eArhiviranje, ukidanje pečata, elektronske javne nabavke i dr.

“Istakao bih tri velika programa vredna 15 miliona evra koje smo pokrenuli s kompanijama iz članstva i međunarodnom zajednicom. To je program StarTech, koji podržava digitalnu transformaciju privrede i inovacije. Zatim, Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje, kroz koju podržavamo izradu novog Programa za suzbijanje sive ekonomije i besplatno uvođenje bezgotovinskog plaćanja na 25.000 lokacija. Tu je i program za zaštitu životne sredine i postavljanje infrastrukture za prikupljanje staklenog i drugog ambalažnog otpada, baterija i sijalica i otpada od hrane”, rekao je Cvetković.

Među prioritetnim merama koje su predložene vladi, između ostalih, su i dalje smanjenje poreskog opterećenja zarada, rešavanje pitanja parafiskalnih nameta, kao i optimizacija radnog zakonodavstva, pre svega, kroz regulisanje fleksibilnog rada i proširenje reforme sezonskog zapošljavanja na nove delatnosti. Tu su i predlozi za unapređenje energetske efikasnosti, uvođenje sistema eProstor, smanjenje papirne dokumentacije u komunikaciji države, građana i privrede putem razvoja elektronske pisarnice i eDostave.

Prioriteti su i zaštita vazduha i vode kroz promenu politike naknada za zagađivače i jačanje inspekcijskog nadzora, veće povezivanje privatnog i državnog zdravstva i pojednostavljenje procedure stavljanja novih lekova na tržište, a predlog je i da se pojednostavi doniranje hrane pred istek roka upotrebe. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...