bankarski sektor dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan

NBS: Kreditni rejting Srbije na korak od investicionog

BankeSrbija

10.12.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

NBS: Kreditni rejting Srbije na korak od investicionog NBS: Kreditni rejting Srbije na korak od investicionog
Agencija za rejting Standard and Poor’s – S&P zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, odnosno na korak od investicionog, uprkos izraženim neizvesnostima... NBS: Kreditni rejting Srbije na korak od investicionog

Agencija za rejting Standard and Poor’s – S&P zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, odnosno na korak od investicionog, uprkos izraženim neizvesnostima iz međunarodnog okruženja, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS).

Ta agencija je, kako se dodaje u saopštenju, zadržala i stabilne izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije u narednom periodu.

Iz NBS navode da je agencija posebno istekla kredibilan okvir makroekonomskih politika, nivo deviznih rezervi, a kao važne faktore očuvanja kreditnog rejtinga kredibilnu monetarnu politiku NBS i očuvanje umerenog nivoa javnog duga, navodi se u saopštenju.

U izveštaju agencije se dodaje i da je bankarski sektor Srbije dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan i da je nivo problematičnih potraživanja na istorijskom minimumu.

Kada je u pitanju inflacija, u izveštaju se navodi da je NBS povećanjem referentne kamatne stope sprečila dalje širenje inflatornih pritisaka i ističu ograničenje cena osnovnih životnih namirnica.

„Usidrena inflaciona očekivanja, koja su rezultat kredibiliteta Narodne banke Srbije, uz smanjenje globalne cene energenata, među važnim su faktorima koji će opredeliti vraćanje inflacije u granice cilja u 2024. godini“, navodi se u izveštaju koji prenosi NBS.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ocenila je da je taj izveštaj potvrda dobrih rezultata Srbije sa globalnom krizom, da su merama i proaktivnim delovanjem očuvane osnove rasta i u aktuelnim globalnim okolnostima, kao i da je time očuvano i investiciono i potrošačko poverenje.

„Donosili smo i sprovodili mere kako bi se efekti aktuelne krize na našu privredu i građane sveli na najmanju moguću meru. Bafere koje smo kreirali u prethodnom periodu koristili smo da amortizujemo negativne uticaje iz međunarodnog okruženja“, kazala je Tabaković.

Prema njenim rečima, kao rezultat toga, devizne rezerve su na najvišem nivou, relativna stabilnost kursa dinara nije bila dovođena u pitanje, a bankarski sektor je stabilan i dobro kapitalizovan.

„Svi ti rezultati važan su stub odbrane od potresa, ali i deo uslova za dobijanje investicionog rejtinga, koji Srbija zaslužuje“, ocenila je Tabaković.

  • VANJA

    10.12.2022 #1 Author

    Bice da je potrebno vise koraka!

    Odgovori

  • STRAHINJA

    11.12.2022 #2 Author

    Nazalost, mislim da su brojke jedno, realnost potpuno drugacija, zemlje okruzenja koje mnogo bolhe stoje nisu invensticiono povoljno tle, a kamoli mi

    Odgovori

  • Milovan94

    11.12.2022 #3 Author

    Nije nam tako loša ocena. Valjda će biti i bolja u narednom periodu

    Odgovori

  • LUKA

    11.12.2022 #4 Author

    Bitno da su preduzeli prave mere

    Odgovori

  • VILENJAK

    11.12.2022 #5 Author

    Ekonomski tigar! 😂

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    11.12.2022 #6 Author

    Valjda ce biti bolje

    Odgovori

  • VERA

    11.12.2022 #7 Author

    Devizne rezerve su na najvišem nivou, relativna stabilnost kursa dinara nije bila dovođena u pitanje.

    Odgovori

  • Gaga45

    12.12.2022 #8 Author

    Nije bas toliko lose

    Odgovori

  • LEKI

    13.12.2022 #9 Author

    Bice potrebno mnogo vise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...