Viceguvernerka Ana Ivković o rastu cena u narednom periodu

Ubrzani pad inflacije u sledećoj godini

Srbija

7.12.2022 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ubrzani pad inflacije u sledećoj godini Ubrzani pad inflacije u sledećoj godini
Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković izjavila je da se ubrzani pad inflacije očekuje u 2023. godini, a povratak na očekivane vrednosti u... Ubrzani pad inflacije u sledećoj godini

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković izjavila je da se ubrzani pad inflacije očekuje u 2023. godini, a povratak na očekivane vrednosti u 2024. godini. Ivković je na panelu u okviru 22. Beogradskog ekonomskog foruma navela da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište.

Ivković je rekla da porast cene energenata i hrane u svetu sa 65 do 70 procenata utiču na domaću inflaciju, preneo je RTS pozivajući se na agenciju Tanjug.

„Ne vidimo sa strane tražnje inflatorne pritiske, što se duguje reakciji kroz monetarnu politiku NBS, a naše tržište nije pregrejano i dinar je ostao stabilan i u vreme kada je u martu i aprilu vladala panika u svetu“, istakla je Ivković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić je tokom panel diskusije ocenio da je Srbija mogla da ima nižu stopu inflacije da se na odgovarajuć način bavila energetikom i poljoprivredom.

„Ta dva sektora su ranijih godina bili izvozno orijenitisani, pa bi se lakše branila od uvozne inflacije koja dolazi do rasta cena energenata i hrane“, ukazao je Šoškić.

On je primetio i da su kamatne stope poslovnih banaka niže od inflacije što, prema njegovim rečima, znači da su na gubitku.

  • Mike

    7.12.2022 #1 Author

    A do 2024. jedite krompir…

    Odgovori

    • Muki

      7.12.2022 #2 Author

      Ili frilensaj 5 poslova a drzava ce ti kidne 70% XD

      Odgovori

  • VERA

    7.12.2022 #3 Author

    Kamatne stope poslovnih banaka niže od inflacije što znači da su na gubitku.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...