Da li je inflacija u Srbiji na vrhuncu?

Smirivanje apetita inflacione aždaje krajem proleća 2023.

BankeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

5.12.2022 14:53 Autor: Milica Rilak 6

Smirivanje apetita inflacione aždaje krajem proleća 2023. Smirivanje apetita inflacione aždaje krajem proleća 2023.
Posustajanje rasta inflacije u drugoj polovini sledeće godine očekuju direktori nekih od najvećih kompanija u Srbiji, predstavnici finansijskog sektora, kao i ekonomisti, dok su... Smirivanje apetita inflacione aždaje krajem proleća 2023.

Posustajanje rasta inflacije u drugoj polovini sledeće godine očekuju direktori nekih od najvećih kompanija u Srbiji, predstavnici finansijskog sektora, kao i ekonomisti, dok su građani u oktobarskoj Anketi o inflacionim očekivanjima pokazali najveći pesimizam.

Dok privrednici, bankari i stručnjaci očekuju da će rast cena sledeće godine ići od sedam do 10 odsto, „obični potrošači“ računaju da će sve poskupeti barem 20 procenata.

Ekonomista Saša Đogović u razgovoru za Biznis.rs naglašava da treba imati u vidu da je ove godine baza za poređenje visine inflacije visoka, i podseća da je međugodišnji rast cena u oktobru dostigao 15 odsto. Prema njegovoj proceni, ako sledeće godine ne bude još drastičnijih geopolitičkih pomeranja, koji bi doveli do širenja sukoba, možemo očekivati da krajem proleća počne posustajanje inflacionih kretanja ili, kako on kaže, „smirivanje apetita inflacione aždaje“.

„U tom smislu, do kraja 2023. godine stopa inflacije bi trebalo da se kreće na granici dvocifrene kvote, odnosno oko 10 odsto. Teško je, naravno, prognozirati procente, ali svakako verujem da će biti niža nego na kraju ove godine“, rekao nam je Đogović.

Inflacija je bila jedna od ključnih tema i za učesnike CEO Summita u Beogradu, koji je okupio predstavnike ključnih kompanija i međunarodnih institucija u Srbiji.

Foto: InStore Media

Svetoslav Atanasov, generalni direktor Coca Cola HBC Srbija, smatra da je inflacija u našoj zemlji dostigla vrhunac, ali insistira na tome da treba još videti kako će se kretati cene hrane i energenata.

„Mislim da su cene hrane na vrhuncu, a kada je reč o gorivu, prošle nedelje je po prvi put pojeftinilo. Sa druge strane, struja i gas će za domaćinstva poskupeti od januara, dok još ne znamo kolika će biti cena struje za privredu. Zbog toga uvek dodam ‘videćemo’ kada govorim o inflaciji – verujem da će biti dvocifrena u prvoj polovini 2023. godine, ali i da će u drugoj polovini godine usporiti“, rekao je Atanasov na panelu koji je moderirala novinarka RTS-a Anica Telesković.

Jan-Vilem Dokheer (Jan-Willem Dockheer), generalni direktor Delhaize Serbia, smatra da prosečna inflacija u 2023. godini neće ići iznad sedam do osam procenata.

„Pritisci na rast maloprodajnih cena će biti jaki – proizvođači imaju i te kako razloga da povećaju svoje cene, lanci snabdevanja i dalje su pokidani, covid je i dalje pristuan u Kini, a ovde u Srbiji suočavamo se i sa rastom troškova zarada“, rekao je Dockheer, koji je nekoliko puta istakao da se Delhaize suočava sa velikim izazovima kada je reč o zapošljavanju novih radnika, a posebno u Beogradu.

Ivan Stojanović, direktor za privredu kompanije Yettel Srbija. rekao je da se u toj kompaniji uzdaju u prognoze da će se do kraja sledeće godine inflacija vratiti u koridor od 4,5 do sedam odsto.

„Inflacija je kao korozija, izjeda sve“, ocenio je Stojanović, ali i opisao kako se ta kompanija tokom proteklih godinu dana suočavala sa rastom cene električne energije.

„Krajem 2021. smo za ovu godinu planirali rast naših cena od 13 do 14 odsto, ali smo ih na kraju povećali za 6,9 odsto i odlučili da podelimo teret inflacije između nas i korisnika. „Igra cena“ jednostavno mora biti izbalansirana“, zaključio je Stojanović.

  • GOCA BG

    5.12.2022 #1 Author

    Ako je verovati prognozama,to je onda i izdrzivo…

    Odgovori

  • Mike

    5.12.2022 #2 Author

    Jorgovanka zna… Krompir 2023. 🤣

    Odgovori

  • Tina

    6.12.2022 #3 Author

    Predvidjana su optimisticka. Ostaje nam samo da vidimo da li su realna

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    6.12.2022 #4 Author

    Nažalost inflacija je daleko od smirivanja. Svi su iskoristili situaciju i neopravdano podigli cene. Svakog dana je sve više siromašnih građana. Podizanjem cena i proizvođači će trpeti jer neće imati kome da prodaju robu

    Odgovori

  • NATI29

    6.12.2022 #5 Author

    Svi ocekujemo da ce tako biti

    Odgovori

  • VOJKAN

    7.12.2022 #6 Author

    I kad ovo sve prođe, opet će nešto da se isprepreči

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...