Predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa na CEO Summitu ocenio da će cena novca rasti

Popović: Stabilnost kursa je apsolutni prioritet

BankeBerzaIzdvajamoSrbija

1.12.2022 15:04 Autor: Milica Rilak 5

Popović: Stabilnost kursa je apsolutni prioritet Popović: Stabilnost kursa je apsolutni prioritet
Očekuje se da će Evropska centralna banka u decembru ponovo doneti odluku o povećanju kamatne stope za 50 do 75 baznih poena, rekao je... Popović: Stabilnost kursa je apsolutni prioritet

Očekuje se da će Evropska centralna banka u decembru ponovo doneti odluku o povećanju kamatne stope za 50 do 75 baznih poena, rekao je danas predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa Darko Popović na CEO Summitu u Beogradu, i dodao da se takođe očekuje da će Narodna banka Srbije nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike i da ćemo ovu godinu završiti sa referentnom kamatnom stopom od pet odsto.

Treba očekivati da će novac postati skuplji i privredi i građanima, ali treba imati na umu da se u suštini vraćamo na uprosečenu vrednost cene novca u poslednjih 20 godina, jer ono što se dešavalo u proteklih deset godina nije bila normalna situacija, rekao je Popović i ocenio da smo se svi u tom periodu navikli da „novac nema vrednost“.

Naglasio je da se slaže sa politikom umerenog povećanja referentne kamatne stope srpske centralne banke, i to zato što inflacija u Srbiji nije generisana tražnjom već rastom cena energenata i hrane.

Na pitanje moderatora, novinarke NIN-a Petrice Đaković, koliko je danas važno da dinar bude stabilan, Popović je odgovorio da je to apsolutni prioritet.

„Stabilnost kursa je važna zato što smo mala ekonomija, koja je pritom izuzetno evroizovana. Veliki deo obaveza privrede, kao i stambenih kredita građana, je u evrima, dok su zarade odnosno prihodi preduzeća u dinarima. Ako bi došlo do depresijacije dinara, to bi imalo enormne posledice na inflaciju i izazvalo bi negativnu spiralu ekonomskih tokova. Ovako imamo ambijent stabilnosti i predvidivosti i to je najvažnije“, poručio je Popović.

Komentarišući pitanje inflacije na globalnom nivou, rekao je da ga više čudi to što su najveći ekonomski autoriteti „iznenađeni inflacijom“, pogotovo kada se ima u vidu šta se dešavalo posle poslednje velike globalne krize 2008. godine.

Od te godine količina „odštampanog novca“ porasla je 9,5 puta u SAD i 6,5 puta u Evropi – praktično je bilo pitanje trenutka kada ćemo se suočiti sa inflacijom. Ovoga puta na nju su uticali i prepandemijski trgovinski ratovi, zatim je tokom pandemije cena transporta porasla 10 puta, da bi početkom ove godine izbio rat u Ukrajini koji je doneo rast cena energenata i hrane“, istakao je Popović.

„Bilo je, dakle, samo pitanje kada će se desiti to što nam se dešava kada je inflacija u pitanju, ali ipak su u ovo vreme prošle godine predsednici Feda i Evropske centralne banke govorili da je inflacija tranzicionog karaktera i da nije njihova najviša briga. Danas je narativ potpuno drugačiji“, upozorio je Popović i zaključio da će sve države koje su koristile paradoksalnu situaciju jeftinog novca i negativnih kamatnih stopa da uvećaju svoj javni dug sada morati da se suoče sa problemima koje sa sobom nosi potpuni preokret trenda.

CEO Summit – Samit privrednih lidera regiona četvrtu godinu za redom organizuje InStore Media, a u beogradskom hotelu Hyatt danas su se okupili rukovodioci najznačajnijih kompanija, kao i predstavnici ključnih međunarodnih institucija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...