Predlogom stategije defisane rizične oblasti

Popović: Cilj nulta tolerancija prema korupciji

EUSrbijaU fokusu

22.8.2023 14:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Popović: Cilj nulta tolerancija prema korupciji Popović: Cilj nulta tolerancija prema korupciji
Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je danas da je cilj Vlade Srbije „nulta tolerancija prema korupciji“ i da su Predlogom Nacionalne strategije za... Popović: Cilj nulta tolerancija prema korupciji

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je danas da je cilj Vlade Srbije „nulta tolerancija prema korupciji“ i da su Predlogom Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period od 2023. do 2028. godine, o kojoj je održan skup u okviru javne rasprave, označene posebno rizične oblasti za korupciju.

„Elimisanje korupcije nalazi se u temelju demokratskog društva i predstavlja jedan od prioriteta naše Vlade“, rekla je Popović, podsetivši da su u radnoj grupi za izradu ovog „kompleksnog, strateškog dokumenta“ pedstavnici državnih organa i nevladinih organizacija, a prenosi Beta.

Ona je, kao posebno rizične oblasti navela privatizaciju, građevinarstvo, javne nabavke, carinu, finansiranje političkih aktivnosti, javna preduzeća, zdravstvo i ukazala na potrebu veće zaštite uzbunjivača.

Misija Evropske unije (EU) u Srbiji finansijski je podržala ovaj projekat, zajedno sa nemačkom Organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ). Šef misije Emanuel Žofre (Emanuele Giaufret), istakao je da korupcija proizvodi društvu nepravdu, nejednakost i troškove.

„Članice EU imaju dobre rezultate, pema međunarodnim indikatorima, ali konzervativne procene ukazuju da je godišnja šteta za ekonomiju EU 120 milijardi evra“, naglasio je Žofre i dodao da to pokazuje koliko je korupcija ukorenjena i da ju je teško suzbiti.

On je navao da ovaj strateški dokument treba da „zapuši rupe“ u zakonu i da predviđene mere obuhvate sve relevantne oblasti, zbog čega su neke definisane kao visoko rizične.

Po njegovim rečima, u dokumentu moraju da budu jasni rokovi za ostvarenje ciljeva i ustanovljene alatke za merenje razulata. Predstavnik Ambasade Nemačke u Beogradu Denis Kajzer (Dennis Kaiser) naglasio je da sprečavanje korupcije spada u ključne vrednosti i ciljeve EU i da se svaka stategija meri sprovođenjem u praksi, za šta je potrebna politička volja.

„Nacionala strategija za borbu protiv korupcije u Srbiji će u njen sistem još jače uneti pravne tekovine EU što će doprineti njenom bržem napredovanju na evropskom putu“, naveo je Kajzer.

  • SABRINA

    22.8.2023 #1 Author

    Korupcije je uvek bilo, teško je iskorewniti, ali treba raditi na tome da bude bar na minimumu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...