Međunarodni dan borbe protiv korupcije - 9. decembar

Korupcija pogubna za ekonomski rast i razvoj

InvesticijeNovacPoslovanjeSrbijaVesti

9.12.2021 14:52 Autor: Stanislav Stanišić 2

Korupcija pogubna za ekonomski rast i razvoj Korupcija pogubna za ekonomski rast i razvoj
I ovaj 9. decembar, Svetski dan borbe protiv korupcije, Srbija nažalost dočekuje sa visokim stepenom korupcije, koja je zahvatila sve sfere društva, ocenjuje za... Korupcija pogubna za ekonomski rast i razvoj

I ovaj 9. decembar, Svetski dan borbe protiv korupcije, Srbija nažalost dočekuje sa visokim stepenom korupcije, koja je zahvatila sve sfere društva, ocenjuje za Biznis.rs ekonomista Danilo Šuković.

On prenosi istraživanje gde prema podacima Transparency International indeks percepcije korupcije u Srbiji je 0,4, gde svaka vrednost koja je ispod 0,5 ocenjuje korupciju kao raširenu i endemsku.

Naš sagovornik dalje ocenjuje da se stanje u Srbiji može nazvati „zarobljena država“ (captured state), što je definicija Svetske banke za zemlje gde je tako visoka korupcija.

Šuković navodi da institucije i mediji nisu slobodni, što stvara veliko nepoverenje kod naroda.

„Iz tog začaranog kruga se teško izlazi kada imate slabe institucije jer je sama po sebi korupcija složen fenomen koji se zbog povezanih radnji teško otkriva. O percepciji građana Srbije najbolje govori podatak da njih čak 80 odsto misli da ništa ne može da reši bez korupcije“, otkriva Šuković i dodaje da je poznato da postoje neformalni cenovnici za koruptivne radnje.

On objašnjava da ostajemo bez značajnih sredstava jer se koruptivnim radnjama odbijaju ozbiljni strani i domaći investitori.

„Korupcija je pogubna za ekonomski rast i razvoj jer se, pre svega, manje sredstava sliva u budžet zbog postojanja već ustaljenih mehanizama zaobilaženja regularnih plaćanja“, navodi Šuković.

Foto: Freepik.com

On podseća da su od demokratskih promena u Srbiji donete dve Strategije za borbu protiv korupcije za koje smatra da su dobre.

„U toj borbi Srbiju očekuju veliki izazovi. Ključni faktor je politička volja. Možete napisati najbolje zakone, ali ako ne postoji politička volja onda od uspeha u borbi protiv korupcije nema ništa“, zaključuje Šuković.

Savet za borbu protiv korupcije kritikuje rad lokalnih samouprava

Savet za borbu protiv korupcije je analizirao rad lokalnih samouprava koje ostvaruju izvorne prihode manje od 40 odsto od ukupnog lokalnog budžeta i pored imovine s kojom raspolažu, a po tom osnovu potraživanja Grada Beograda iznose preko 600 miliona evra, javlja portal Nezavisnost.org i prenosi da su samo dugovanja kompanije Beograd na vodi d.o.o. 100 miliona evra.

Potpredsednik Saveta Miroslav Milićević je za portal Nezavisnost.org kazao da i ne postoji pravi podaci o imovini kojom raspolažu jedinice lokalne samouprave.

U Izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije o svrsishodnosti trošenja budžetskih sredstava, koji je dostavljen Vladi Srbije na usvajanje, navodi se da sve analizirane jedinice lokalne samouprave nisu posvetile pažnju optimalnom planiranju lokalnih budžeta, te da se najveći iznosi troše na lokalnu administraciju, a najmanji za esencijalne potrebe, pre svega zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost, ekonomski razvoj i drugo.

„Jedinice lokalne samouprave (JLS) za sve bitne projekte sredstva dobijaju iz republičkog budžeta, bilo kroz namenske transfere ili republičke rezerve“, objašjava Milićević.

Lokalne samouprave otpisale 100 miliona evra duga

U izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) „Efikasnost naplate izvornih prihoda u jedinicama lokalne samouprave“, navodi se da su nenaplaćena potraživanja jedinica lokalne samouprave po osnovu izvornih prihoda na dan 31.12.2019. godine iznosila najmanje 135 milijardi dinara, ili preko milijardu evra, što u proseku predstavlja trećinu njihovog godišnjeg budžeta.

U periodu od 2017. do 2019. godine kod 74 odsto JLS je došlo do rasta nenaplaćenih potraživanja po osnovu izvornih prihoda u ukupnom iznosu od 9,6 milijardi dinara, a u istom periodu JLS su otpisale 12 milijardi dinara potraživanja, ili preko 100 miliona evra.

DRI u pomenutom Izveštaju takođe navodi, da je zbog manje ostvarenih prihoda u odnosu na planirane u 2019. godini, 129 JLS dobilo dodatne namenske transfere iz budžeta Republike Srbije u ukupnom iznosu od 4,3 milijarde dinara.

Savet za borbu protiv korupcije predlaže da Ministarstvo finansija preko Poreske uprave, zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, preispita interne procedure kojima se uređuju poslovni procesi u vezi s utvrđivanjem i praćenjem naplate izvornih prihoda i utvrdi razloge zbog izuzetno visokih nenaplaćenih potraživanja po osnovu poreza pravnih i fizičkih lica.

  • N. N.

    9.12.2021 #1 Author

    Strasno

    Odgovori

  • GocaBG

    9.12.2021 #2 Author

    Kad bi se stalo na put korupciji,brzo bi se video napredak…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...