Inflacija bi u 2023. godini mogla dostići nivo iznad pet odsto

Fed podiže kamatnu stopu za 0,5 poena na predstojećoj sednici

BankeSvet

6.12.2022 09:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fed podiže kamatnu stopu za 0,5 poena na predstojećoj sednici Fed podiže kamatnu stopu za 0,5 poena na predstojećoj sednici
Zvaničnici Federalnih rezervi signalizirali su da na sastanku sledeće nedelje planiraju da povećaju referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena. Međutim, pritisak koji stvara... Fed podiže kamatnu stopu za 0,5 poena na predstojećoj sednici

Zvaničnici Federalnih rezervi signalizirali su da na sastanku sledeće nedelje planiraju da povećaju referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena. Međutim, pritisak koji stvara rast plata mogao bi ih navesti da nastave sa povećanjima koja su viša od prognoza invetsitora. 

Federalne rezerve (Fed) su ove godine podizale kamatnu stopu najbržim tempom još od osamdesetih godina dvadesetog veka, zajedno sa povećanjem od 0,75 odsto na poslednja četiri sastanka. Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) prošle nedelje je naznačio da bi na dvodnevnom sastanku zakazanom za 13. i 14. decembar moglo doći do povećanja za 0,5 procentnih poena.

Niža stopa rasta označila bi novu fazu u trenutnoj monetarnoj politici. Njeni kreatori očekuju značajno popuštanje inflatornih pritisaka u toku naredne godine, ali oštar rast plata i viša inflacija u uslužnim sektorima mogli bi ih podstaći da kamatnu stopu podignu iznad pet odsto, koliko trenutno očekuju investitori, piše The Wall Street Journal.

Time oni žele da se zaštite od mogućnosti da niža kamatna stopa ponovo dovede do oštrog rasta inflacije, ili da previsoka kamatna stopa dovede do nepotrebnog ekonomskog slabljenja.

Pošto je potrebno vreme da promene kamatne stope dovedu do usporavanja ekonomije i utiču na inflaciju, “ukoliko tražite dokaze da se inflacija smiruje, teško ćete izbeći preveliko zatezanje”, rekao je Džerom Pauel prošle nedelje.

“Smatramo da je usporavanje u ovom trenutku dobar način da se izbalansiraju rizici”, rekao je on.  

Povećanje stope za 0,5 procentnih poena na narednoj sednici dovelo bi referentnu stopu na nivo između 4,25 odsto i 4,5 odsto, najviši od decembra 2007. godine.

Fedov merač inflacije, indeks cena lične potrošnje i rashoda, porastao je šest odsto u oktobru u odnosu na godinu dana ranije. Cilj Feda je da inflaciju spusti na dva odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...