Narodna banka Srbije upozorava na prevaru

NBS: Lažna Facebook stranica vara korisnike Dina kartice

BankeSrbija

22.11.2022 16:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

NBS: Lažna Facebook stranica vara korisnike Dina kartice NBS: Lažna Facebook stranica vara korisnike Dina kartice
Narodna banka Srbije saopštila je da je na društvenoj mreži Facebook identifikovala lažnu stranicu pod nazivom NBS, koja koristi ime i logo Narodne banke... NBS: Lažna Facebook stranica vara korisnike Dina kartice

Narodna banka Srbije saopštila je da je na društvenoj mreži Facebook identifikovala lažnu stranicu pod nazivom NBS, koja koristi ime i logo Narodne banke Srbije, a na kojoj se od korisnika Dina kartice, u sklopu nagradne igre, zahteva da ostave određene finansijske podatke.

„Imajući u vidu da je u pitanju lažna stranica preko koje se prikupljaju i zloupotrebljavaju lični podaci i podaci o platnoj kartici, ovom prilikom apelujemo na građane da ne učestvuju u ovoj i sličnim lažnim nagradnim igrama“, poručili su iz naše centralne banke.

Naglasili su da je, u slučaju da su korisnici nacionalne Dina kartice već uneli podatke, potrebno da u što kraćem roku o tome obaveste banku izdavaoca kartice.

„Narodna banka Srbije je preduzela mere radi sprečavanja prevarne aktivnosti i otkrivanja počinilaca ovog krivičnog dela“, istakli su u saopštenju.

Podsetili su i da je jedina zvanična stranica Dinakard sistema – dinacard.nbs.rs, dok se zvaničnoj stranici Narodne banke Srbije na Facebook-u možete pristupiti i sa njene zvanične internet stranice.

„Na našoj Facebook stranici možete se informisati o svim aktivnosti centralne banke Srbije, među kojima su i sve aktivnosti u vezi s DinaCard sistemom“, zaključili su u saopštenju.

Narodna banka Srbije je, takođe, pre tri dana objavila i video prilog u kome upozorava građane da ne ukucavaju svoj PIN kod prilikom kupovine putem interneta.

„Zadržite dozu sumnje prema primamljivim ponudama, jer ako izgledaju previše dobro da bi bile istinite, verovatno su lažne. Ono što je posebno važno napomenuti i što korisnici moraju da znaju jeste da se promocije, pogodnosti i slično kod transakcija platnim karticama ne organizuju na Facebooku i drugim društvenim mrežama“, naglasio je u toj rubrici na portalu Narodne banke Srbije savetnik u Odseku za tehnologiju i razvoj DinaCard sistema Milan Martinović.

„Pogodnosti obezbeđuju banke ili poznati trgovci u saradnji s bankama i takve informacije korisnicima platnih kartica dostavlja banka putem kanala komunikacije koji su korisnici ugovorili s bankama“, istakao je Martinović.

 • VERA

  22.11.2022 #1 Author

  Kakva kartica takva i Facebook stranica.

  Odgovori

 • BIJUTI27

  22.11.2022 #4 Author

  Ovoga će sve više biti..

  Odgovori

 • TATJANA

  22.11.2022 #5 Author

  Nažalost ovakvih stvari je sve više i obmana na sve strane

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.11.2022 #6 Author

  Sta ce sve da smisle da opljackaju ljude,a niko nije sto posto zasticen…

  Odgovori

 • IVAN

  22.11.2022 #7 Author

  Taznih prevara ima dsnas,treba se pripaziti.

  Odgovori

  • GOCA BG

   24.11.2022 #8 Author

   Bas tako,svasta se desava,prevara svuda…

   Odgovori

 • BRANA19

  23.11.2022 #9 Author

  Dosta je takvih slučajeva na društvenim mrežama .

  Odgovori

 • N.N.

  23.11.2022 #10 Author

  Prevare na sve strane.

  Odgovori

 • goca87

  23.11.2022 #11 Author

  Treba biti pažljiv

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...