NEIZVESNA BERBA MALINA Zbog epidemije najveći problema smeštaj sezonskih radnika

AgrobiznisBiznisPreduzetnikSrbija

19.5.2020 15:09 Autor: Ljiljana Begović 3

NEIZVESNA BERBA MALINA Zbog epidemije najveći problema smeštaj sezonskih radnika NEIZVESNA BERBA MALINA Zbog epidemije najveći problema smeštaj sezonskih radnika
Zbog vanrednog stanja mnogi malinjaci u ivanjičkom kraju ostali su neobrađeni, a vlasnici malinjaka još uvek ne znaju kako će organizovati berbu i gde... NEIZVESNA BERBA MALINA Zbog epidemije najveći problema smeštaj sezonskih radnika

Zbog vanrednog stanja mnogi malinjaci u ivanjičkom kraju ostali su neobrađeni, a vlasnici malinjaka još uvek ne znaju kako će organizovati berbu i gde će naći radnike. Zbog preventivnih mera, najveći problem je njihov smeštaj.

Za berbu maline radnici su prethodnih godina obično dolazili iz Prijepolja, Priboja, Surdulice, Leskovca. Do berbe je ostalo nešto više od mesec dana, a najveći problem je da li će zbog epidemije korona virusa biti dovoljno radnika.

„Oni će moći da se rasporede, da drže odstojanje, ali problem je smeštaj. Ja imam malo dete dve i po godine, da li sme da prilazi njima, kad budemo odmarali, kad budemo ručali i to u suštini brinemo za taj dolazak da li ćemo smeti uopšte da ih dovedemo za berbu“, brine Radiša Jakovljević iz Radaljeva kod Ivanjice.

Zato su u malinjacima ovih dana samo članovi domaćinstva, ali bez dodatne radne snage da ih oberu neće moći. „I taj ko će mi doći, kako god teško radniku da ode negde kod nekoga koga ne poznaje tako je i nama teško da primimo nekoga koga ne znamo u kuću. Oni se u našoj kući ponašaju i borave isto kao da su odrasli sa nama i tu nema razlike nikakve“, priča Radomir Miletić za RTS.

Za branje crvenih plodova sa dva i po hektara Radovići su prethodnih sezona angažovali i više od 25 radnika. Za Dobrivoja Radovića iz istog sela, veliko je pitanje koga dovesti u svoju porodicu i sa drugim radnicima pomešati.

Foto: Tanjug/AP

„Da li treba raditi ove testove na koronu, kako to sve odraditi? Može da se desi vrlo lako da se zarazimo svi i cela porodica i svi radnici, a onda sve će da propadne“, pitanja su i sumnje koje muče Dobrivoja.

Rod će, procenjuju malinari, ove godine biti 20 odsto manji od prošlogodišnjeg, a računicu bi dodatno mogli da im pokvare jaki vetrovi koji su ovih dana lomili rodne grane i neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine.

  • Jelena

    20.5.2020 #1 Author

    Nedostatak radne snage je vrlo prisutan..

    Odgovori

  • zore

    21.5.2020 #2 Author

    Malinare je unistio ovaj sistem,a ne nedostatak radne snage.

    Odgovori

  • Lolek

    28.4.2022 #3 Author

    Sifra
    Malina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...