NEIZVESNA SUDBINA NAŠEG NAJVEĆEG KONGRESNOG, KULTURNOG I POSLOVNOG PROSTORA Sava Centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra

SrbijaVesti

22.10.2020 10:49 Autor: Julijana Vincan 1

NEIZVESNA SUDBINA NAŠEG NAJVEĆEG KONGRESNOG, KULTURNOG I POSLOVNOG PROSTORA Sava Centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra NEIZVESNA SUDBINA NAŠEG NAJVEĆEG KONGRESNOG, KULTURNOG I POSLOVNOG PROSTORA Sava Centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra
Grad Beograd zakazao je 9. novembra treću prodaju javnim nadmetanjem Centra „Sava“. Početna cena je 17,54 miliona evra. Vrednost Sava Centra, po tržišnim kriterijumima, je... NEIZVESNA SUDBINA NAŠEG NAJVEĆEG KONGRESNOG, KULTURNOG I POSLOVNOG PROSTORA Sava Centar u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra

Grad Beograd zakazao je 9. novembra treću prodaju javnim nadmetanjem Centra „Sava“. Početna cena je 17,54 miliona evra.

Vrednost Sava Centra, po tržišnim kriterijumima, je upitna, pa grad Beograd uporno traži kupca. Iako ima samo 80 zaposlenih, spisak dugova SC dugačak je koliko i hodnici u zdanju.

„Najviše su, prema Poreskoj upravi, negde oko 600 i nešto miliona dinara osnovice i 300 miliona na ime kamate. Takođe, dug prema toplanama je oko 102 miliona dinara. Imamo gradsku čistoću oko 12 miliona, kao i stari dug za struju oko 13 miliona dinara, ali grad nam plaća“, navodi Đorđe Mazinjanin, v. d. direktora SC za RTS.

Sava Centar
Foto: Wikipedia.org

Gradski zavod za veštačenje poslednji put procenio je vrednost SC pre 11 meseci i to prema troškovnoj metodi. U Zavodu dodaju da komparativna metoda procene nije mogla da se primeni, jer nije bilo sličnog objekta za poređenje.

„U tom trenutku Sava Centar vredeo je 75 miliona evra. U tom trenutku, što ne znači da bi sada ta procena bila ista, jer su se u međuvremenu desila i pomeranja na tržištu i na poslovanje i zbog korone i sigurno da su prihodi manji, a da se rashodi nisu smanjili sigurno“, napominje Vlado Sekulić iz gradskog Zavoda za veštačenje.

Potpisivanje ugovora
Foto: Pixabay.com

Kupca do sada nije bilo

Mnogi su kao kupca videli kompaniju Delta, koja je u blizini podigla hotel. Rasprave o vrednosti i ceni SC nisu se smanjile, a kupca do sada, ipak, nije bilo.

Imajući u vidu više od 60.000 metara korisnog prostora, više od 400 garažnih mesta i više od tri hektara zemljišta, koje se nalazi na građevinskoj parceli, to je izuzetno povoljna kupovina. Međutim, treba uzeti u obzir i drugu stranu, treba videti bilanse SC, za koje imamo u vidu da su neuspešni. Naravno, niko ko investira u nekretnine ne želi da kupi gubitaša“, smatra konsultant za nekretnine Dragan Miletić.

Foto: Pixabay.com

Kako navodi RTS, dobra stvar je što je SC u procesu dobijanja statusa kulturnog dobra. Tako da je za očekivati da će budući vlasnik da investira u istu namenu.

Centar „Sava“ izgrađen je na inicijativu Josipa Broza Tita. Prva faza sagrađena je rekordnom brzinom za samit konferencije o Evropskoj bezbednosti 1977. godine.

  • Lolek

    4.5.2022 #1 Author

    Od nesvrstanih nista nije menjano

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...