BERLIN I STOKHOLM OTVARAJU GRANICE ZA GRAĐANE SRBIJE U Švedsku bezuslovno od subote

EUIzdvajamoSrbijaVesti

2.7.2020 15:51 Autor: Vladimir Jokanović 2

BERLIN I STOKHOLM OTVARAJU GRANICE ZA GRAĐANE SRBIJE U Švedsku bezuslovno od subote BERLIN I STOKHOLM OTVARAJU GRANICE ZA GRAĐANE SRBIJE U Švedsku bezuslovno od subote
Nemačka će za ulazak iz Srbije postepeno ublažiti mere ograničenja, objavljeno je na Facebook stranici ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Počevši od 2.... BERLIN I STOKHOLM OTVARAJU GRANICE ZA GRAĐANE SRBIJE U Švedsku bezuslovno od subote

Nemačka će za ulazak iz Srbije postepeno ublažiti mere ograničenja, objavljeno je na Facebook stranici ambasade Savezne Republike Nemačke u Beogradu. Počevši od 2. jula, biće dozvoljen ulazak iz Srbije na osnovu nacionalne vize u svrhu spajanja porodice supružnika i maloletne dece sa licima koja se već nalaze u Nemačkoj.

Takođe, dozvoljen je ulazak za visokokvalifikovana lica sa nostrifikovanom diplomom visokoškolske ustanove ili sa diplomom o završenom stručnom obrazovanju, ukoliko nisu dobili potvrdu o delimičnom priznavanju istovetnosti diplome (Defizitbescheid), a mogu dokazati da postoje hitne ekonomske razloge za njihov odlazak u Nemačku.

I studentima će biti olakšan ulazak u Nemačku, s tim da su sva lica koja iz Srbije dolaze u Nemačku, dužna da se pridrže kućne izolacije u trajanju od 14 dana! Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku zbog povećanog broja novozaraženih od korona virusa u Srbiji, navedeno je u objavi, a na sajtu ambasade stiji da od 2. jula odeljenje za vize prima zahteva za vize samo onih stranaka koje su izuzete od ograničenja putovanja.

Stanje na spoljnim, ali i unutrašnjim granicama EU, kada su u pitanju restikcije za putovanja u nadležnosti je zemlja članica koje mogu da odluče za koje će zemlje sa usvojen liste otvoriti svoje granice, ali i koje će mere pimenjivati na putnike kada je u pitanju zaštita javnog zdravlja, upozoravaju u Evropskoj komsiji, prenosi Tanjug.

U Evropskoj komisiji kažu da je pravo svake zemlje članice EU da odluči kako će da implementira preporuke i prihvati ili odloži mogućnost ulaska građana predloženih trećih zemlja na njihovu teritoriju. U EK podsećaju da su pozvali da se do 15. juna odnosno do kraja meseca u potpunosti uspostavi unutrašnja funkcionalnost „Šengena“ kako bi od 1. jula moglo da krene  postepeno otvranje spoljnih granica EU.

Građani Srbije mogu bez uslova u Švedsku od subote

Ambasada Kraljevine Švedske objavila je da od subote 4. jula prestaje zabrana za ulazak građana koji žive u Srbiji, kao i da će oni zajedno sa građanima još 13 zemalja izvan Evropske unije, moći bez uslova da ulaze u Švedsku.  

Nova odluka podrazumeva da državljani Srbije mogu da putuju u Švedsku iz bilo kojeg razloga, uključujući i turističke posete, naveo je Tanjug, pozivajući se na portal Švedska.rs.

U Švedskoj nema pravila o karantinu i negativnom testu na koronavirus. Međutim, od svih osoba koje putuju u Švedsku očekuje se da se pridržavaju zdravstvenih smernica propisanih kako bi se sprečilo širenje korona virusa, poput držanja odstojanja i izbegavanja javnog prevoza.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...