zbog slabijih rezultata Naftne industrije Srbije

Neto dobitak kompanija na Beogradskoj berzi u 2023. godini smanjen za 48 odsto

BerzaSrbija

21.5.2024 18:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Neto dobitak kompanija na Beogradskoj berzi u 2023. godini smanjen za 48 odsto Neto dobitak kompanija na Beogradskoj berzi u 2023. godini smanjen za 48 odsto
Zbirni neto dobitak u 2023. godini kompanija na Beogradskoj berzi smanjen je za 48 odsto, na 52,6 milijardi dinara zbog slabijih rezultata Naftne industrije... Neto dobitak kompanija na Beogradskoj berzi u 2023. godini smanjen za 48 odsto

Zbirni neto dobitak u 2023. godini kompanija na Beogradskoj berzi smanjen je za 48 odsto, na 52,6 milijardi dinara zbog slabijih rezultata Naftne industrije Srbije (NIS) koja dominira indeksnom korpom Beleks15, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

Članice Indeksne korpe Beleks15 imale su za 15 odsto manji poslovni prihod, prenosi Beta.

Usled niže cene sirove nafte, ali i isplate jednokratne donacije Vladi Srbije, NIS je prošle godine prepolovio profit na 44,2 milijarde dinara.

Uprkos oštrom padu krajnjeg rezultata ostvareni profit NIS je iznad višegodišnjeg proseka i akcionari ove kompanije bi, verovatno bili zadovoljni kada bi NIS i u tekućoj godini mogao da ponovi ovaj rezultat.

„S obzirom na poslovni trend iz prvog tromesečja i produženi remont Rafinerije u Pančevu, to će izvesno biti teško izvodljivo“, navedeno je u saopštenju.

Sličnu korekciju, nakon vanredno dobrih uslova poslovanja u 2022. godini, zabeležila je valjaonica aluminijuma Impol Seval, čiji je profit pao 88 odsto, na 332,9 miliona dinara.

Izuzetna tražnja i visoke cene proizvoda kompanije na stranom tržištu doneli su Impolu u 2022. godini rekordan profit u istoriji kompanije od 2,8 milijardi dinara. Ovaj vanserijski rezultat omogućio je kompaniji da i ove godine ponovi više nego izdašnu dividendu, pa će akcionari ove godine podeliti po ovom osnovu oko 820 miliona dinara.

NIS zgrada
Foto: Printscreen youtube

Još je samo Energoprojekt Holding iz indeksne korpe zabeležio pad poslovnih rezultata u 2023, što je trend koji gotovo neprekidno traje od preuzimanja ove kompanije.

Prihod Energoprojekta spustio se ispod nivoa od 100 miliona evra, što je verovatno najmanja realizacija ovog građevinara otkada objavljuje konsolidovane izveštaje. Profit kompanije i prošle godine ostao je, kako je navedeno, „tek u naznakama“.

Poslovanje kompanije Messer Tehnogas bilo je prošle godine, kako je navedeno, u ekspanziji „na krilima daljeg razvoja najvećih kineskih biznisa u Srbiji, povećavši profit za 55 odsto, na 3,6 milijardi dinara“.

Dodaje se da je taj snažni poslovni trend motivisao većinskog vlasnika da pokuša krajnju konsolidaciju vlasništva, ali mu to nije pošlo za rukom, uprkos više od 50 odsto ponuđenoj većoj ceni za kupovinu akcija.

Gornjomilanovački Metalac registrovao je rast ključnih finansijskih pokazatelja, u proseku za oko deset odsto, zahvaljujući u prvom redu boljem učinku njegovih trgovinskih kompanija.

Jedinstvo iz Sevojna je imalo rekordnu realizaciju u 2023. godini od 11,7 milijardi dinara, ali nju nije ispratio istovetan rast profita koji je uvećan za petinu.

Kompanija Dunav osiguranje je, u godini koju su obeležili veliki rashodi šteta zbog vremenskih nepogoda, uspela da popravi profitabilnost, pa je neto rezultat uvećan za 69 odsto, na 2,5 milijardi dinara.

Aerodrom Nikola Tesla, koji kontroliše sprovođenje procesa koncesije, zabeležio je rast svih finansijskih pokazatelja, delimično i usled većih prihoda po osnovu naplate veće koncesione naknade.

„Rast tržišta kapitala u svetu, ali i solidna dividendna politika domaćih kompanija, omogućili su nastavak rasta indeksa Belex15 i u tekućoj godini. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu, pogurana i ponudom za preuzimanje Tehnogasa, od početka godine, imala je rast od oko 13 odsto“, navela je brokerska kuća.

  • oblak67

    22.5.2024 #1 Author

    na sve to utice niz spoljasnih faktora

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *