NIS OČUVALA STABILNOST UPRKOS KRIZI Uloženo 14,5 milijardi dinara u dalji razvoj u prvom polugodištu

SrbijaVesti

29.7.2020 16:08 Autor: Julijana Vincan 0

NIS OČUVALA STABILNOST UPRKOS KRIZI Uloženo 14,5 milijardi dinara u dalji razvoj u prvom polugodištu NIS OČUVALA STABILNOST UPRKOS KRIZI Uloženo 14,5 milijardi dinara u dalji razvoj u prvom polugodištu
Poslovanje Naftne industrije Srbije u prvom polugodištu ove godine bilo je pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti. Pandemija korona virusa uzrokovala je drastično... NIS OČUVALA STABILNOST UPRKOS KRIZI Uloženo 14,5 milijardi dinara u dalji razvoj u prvom polugodištu

Poslovanje Naftne industrije Srbije u prvom polugodištu ove godine bilo je pod snažnim uticajem globalnih nepovoljnih makroekonomskih okolnosti. Pandemija korona virusa uzrokovala je drastično smanjenje potražnje za naftnim derivatima u izveštajnom periodu, a došlo je i do pada cena nafte.

Kompanija je uprkos krizi očuvala stabilnost poslovnih aktivnosti i uložila u dalji razvoj 14,5 milijardi dinara. „Najviše je investirano u oblast istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, projekat „Duboka prerada“ u Rafineriji nafte Pančevo i modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu”, objavio je NIS.

Kada je reč o operativnim pokazateljima, proizvedeno je 636.000 uslovnih tona nafte i gasa, što je jedan procenat manje od prošlogodišnjeg učinka. U oblasti prerade i prometa, NIS je ostvario bolje rezultate u poređenju sa prvom polovinom 2019. godine.

U Rafineriji nafte Pančevo prerađeno je 1.630 miliona tona sirove nafte i poluproizvoda, što je 35 odsto više nego u prvom polugodištu prošle godine. Istovremeno su započete predstartne aktivnosti na kompleksu „Duboka prerada”.

Ukupan obim prometa iznosio je 1.556 miliona tona, odnosno dva procenta više nego u uporednom periodu prošle godine, uz rast izvoza od 42 odsto.

Foto: Printscreen youtube

NIS je i u složenim okolnostima uspeo da očuva pokazatelj EBITDA na pozitivnom nivou od 2,3 milijarde dinara, kao i pozitivan novčani tok od 6,3 milijarde dinara, ali je zabeležen neto gubitak od 10,2 milijarde dinara.

U prvih šest meseci tekuće godine, obračunate obaveze NIS grupe po osnovu javnih prihoda iznose 83,9 milijardi dinara, što je pet odsto više nego u prvom polugodištu 2019. godine.

Skupština akcionara NIS je na sednici 30. juna donela odluku o isplati dividende iz dobiti za prošlu godinu, na osnovu koje će ukupno biti isplaćeno 4,4 milijarde dinara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...