Kompanija usvojila novi biznis plan

NIS sledeće godine investira 49,1 milijardu dinara

BiznisInfrastrukturaInvesticijeSrbija

27.12.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NIS sledeće godine investira 49,1 milijardu dinara NIS sledeće godine investira 49,1 milijardu dinara
U dokumentu objavljenom na Beogradskoj berzi navodi se da Naftna industrija Srbije (NIS) predviđa ambiciozni investicioni program u narednom periodu, a u 2023. godini... NIS sledeće godine investira 49,1 milijardu dinara

U dokumentu objavljenom na Beogradskoj berzi navodi se da Naftna industrija Srbije (NIS) predviđa ambiciozni investicioni program u narednom periodu, a u 2023. godini biće uložena 49,1 milijarda dinara.

„NIS će tako nastaviti sa finansiranjem ključnih razvojnih projekata u svim oblastima poslovanja, a najviše sredstava biće izdvojeno za segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa“, saopštila je ta kompanija, prenosi RTV.

Navodi se da će NIS nastaviti da radi na razvoju naftnih i gasnih polja u Srbiji, kao i svojih aktiva u regionu. Radiće se i na razvoju projekta za monetizaciju gasa, kao i razvoju projekta proizvodnje vodonika.

„U oblasti prerade nafte prioritet će biti nastavak pripreme treće faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, odnosno aktivnosti na predstojećem projektu rekonstrukcije postrojenja katalitičkog krekinga (FČ) i izgradnje novog postrojenja za visokooktanske komponente benzina – ETBE“, ističe NIS.

Ta kompanija nastaviće modernizaciju i razvoj maloprodajne mreže.

„Samo u Srbiji se tokom 2023. godine planira izgradnja i rekonstrukcija devet benzinskih stanica. Takođe, planirana je i realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata“, navodi NIS.

U oblasti energetike, fokus će biti na daljem razvoju proizvodnje i trgovine električnom energijom. Planirana je i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, a pre svega nastavak izgradnje fotonaponskih elektrana na lokacijama kompanije.

„Za NIS prioritet ostaju i dalja sinergija sa HIP Petrohemijom, sprovođenje projekata za jačanje energetske efikasnosti, kao i dalja digitalizacija kompanije na svim nivoima“, saopštila je ta kompanija.

Poručeno je da će fokus NIS-a biti i na projektima za unapređenje zaštite životne sredine i bezbednosti na radu.

NIS A.D. NOVI SAD

Narodnog Fronta 12, 21000 Novi Sad , Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
285.232.706.000,00 (2021)
Broj zaposlenih:
5.108 (2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.