Proširena ponuda na domaćem tržištu kapitala

Nove serije obveznica za restituciju na Beogradskoj berzi

BerzaSrbija

31.1.2023 17:11 Autor: Milica Rilak 0

Nove serije obveznica za restituciju na Beogradskoj berzi Nove serije obveznica za restituciju na Beogradskoj berzi
Beogradska berza je listirala nove serije petogodišnjih, desetogodišnjih i dvanaestogodišnjih obveznica na svoj Prime Listing. Radi se o obveznicama za restituciju, a trgovanje se... Nove serije obveznica za restituciju na Beogradskoj berzi

Beogradska berza je listirala nove serije petogodišnjih, desetogodišnjih i dvanaestogodišnjih obveznica na svoj Prime Listing.

Radi se o obveznicama za restituciju, a trgovanje se organizuje metodom kontinuiranog trgovanja, počev od prvog berzanskog sastanka koji je održan u ponedeljak, 30. januara.

„Uključenje nove serije obveznica izdatih radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, kojima su regulisane obaveze Republike Srbije u skladu sa istoimenim zakonom, prilika je drugu godinu zaredom da se svim vlasnicima predmetnih obveznica omogući jednostavno, efikasno i transparentno trgovanje“, rečeno je za Biznis.rs iz Beogradske berze.

Berza, kako su istakli, drugu tranšu obveznica za restituciju ponovo uključuje na najviši i najkvalitetniji segment regulisanog tržišta kako bi prodavcima obezbedila što kvalitetniji modalitet otkrivanja cene, kao i potencijalnu likvidnost tokom trgovanja.

„Sa druge strane, Berza investitorima omogućava još jednu kvalitetnu dužničku hartiju koja poseduje različite rokove dospeća, u cilju što bolje optimizacije rizika u trenutno turbulentnim okolnostima na tržištima kapitala“, naglasili su u izjavi za naš portal, uz ocenu da svaka nova hartija na Beogradskoj berzi produbljuje izuzetno oskudnu ponudu finansijskih instrumenata, predstavlja dobar pravac razvoja tržišta i suštinski svim učesnicima dozvoljava veći izbor investicionih alternativa.

Obveznice za restituciju prvi put su emitovane 14. januara 2022. godine, a njima je pokriven iznos od nešto manje od 70 miliona evra, koji odgovara obeštećenjima na osnovu rešenja o restituciji koja su postala pravosnažna od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine.

Ove godine takve obveznice emitovane su 13. januara, a njihova vrednost je 40 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...