Isplata akontacije bivšim vlasnicima 31. marta

Država emitovala obveznice za izmirenje obaveza po osnovu restitucije

BankeBerzaNovacSrbija

17.1.2022 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Država emitovala obveznice za izmirenje obaveza po osnovu restitucije Država emitovala obveznice za izmirenje obaveza po osnovu restitucije
Srbija je 14. januara prvi put emitovala državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, kojima su regulisane obaveze Republike Srbije... Država emitovala obveznice za izmirenje obaveza po osnovu restitucije

Srbija je 14. januara prvi put emitovala državne obveznice radi izmirenja obaveza po osnovu obeštećenja za oduzetu imovinu, kojima su regulisane obaveze Republike Srbije u skladu sa Zakonom o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ukupan iznos obeštećenja oduzete imovine za emisije obveznica koje se emituju u 2022. godini utvrđen je na osnovu rešenja o obeštećenju koje je donela Agencija za restituciju, a postala su pravosnažna u periodu od 1. jula 2020. do 30. juna 2021. godine, i iznosi 69,5 miliona evra. Ovaj iznos biće isplaćen emitovanjem obveznica ročnosti pet, deset i dvanaest godina.

Korisnicima obeštećenja, po rešenjima Agencije za restituciju koja su postala pravnosnažna do 30. juna 2021. godine, a koji su dostavili dokumentaciju o otvorenim računima, obveznice su upisane na vlasnički račun kod Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti, tako da stanje i raspored obveznica po serijama odgovarajuće emisije mogu da dobiju preko člana (ovlašćene banke ili investicionog društva).

Ministarstvo u saopštenju dodaje da su korisnicima obeštećenja koji nisu dostavili dokumentaciju o otvorenim računima obveznice upisane na privremeni račun, pa je neophodno da u što kraćem roku otvore odgovarajuće račune preko člana Centralnog registra hartija od vrednosti, preuzmu i popune Obrazac sa sajta Agencije za restituciju i dostave tražene podatke, kako bi bili isplaćeni.

Takođe, Ministarstvo finansija Republike Srbije će 31. marta 2022. godine isplatiti bivšim vlasnicima akontaciju u novcu, na osnovu rešenja o obeštećenju koja su postala pravnosnažna do 30. juna 2021. godine, u iznosu od 10 odstod utvrđenog iznosa obeštećenja po svim osnovama bivšeg vlasnika, ističe se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...