jačanje ekonomske saradnje dve države unapređuje i političke odnose

Novi ministar privrede Srbije na panelu „Srpsko – američke privredne veze“

BiznisSrbija

7.9.2023 18:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi ministar privrede Srbije na panelu „Srpsko – američke privredne veze“ Novi ministar privrede Srbije na panelu „Srpsko – američke privredne veze“
Slobodan Cvetković koji je u četvrtak preuzeo dužnost ministra privrede Srbije, na konferenciji „Dan Amerike u Beogradu“ je na panelu „Srpsko – američke privredne... Novi ministar privrede Srbije na panelu „Srpsko – američke privredne veze“

Slobodan Cvetković koji je u četvrtak preuzeo dužnost ministra privrede Srbije, na konferenciji „Dan Amerike u Beogradu“ je na panelu „Srpsko – američke privredne veze“ govorio o njihovom razvoju, saopštilo je njegovo ministarstvo.

Cvetković je rekao da jačanje ekonomske saradnje Srbije i Sjedinjenih Američkih Država doprinosi i unapređenju političkih odnosa dveju država.

„U prilog tome govore brojke prema kojima u Srbiji trenutno posluje 620 američkih kompanija koje su investirale preko 4,5 milijardi dolara u srpsku privredu i zapošljavaju oko 30.000 naših radnika“, istakao je Cvetković.

Ministar je naglasio da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji i da teži ka članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, kojim će biti korak bliže ka postizanju i ostvarivanju kvalitetnijih i temeljnijih okvira saradnje sa SAD u oblasti trgovine.

Kao prioritetne ciljeve koje je neophodno realizovati u bliskoj budućnosti, naveo je pregovaranje o što skorijem vraćanju srpskih proizvoda u preferencijalni tarifni sistem SAD i potpisivanje sporazuma o odsustvu dvostrukog oporezivanja, a na taj način bi bilo višestruke koristi za obe države.

Cvetković je ocenio da je Srbija stabilno i veoma privlačno poslovno područje i da se njen potencijal ogleda i u tome što su investicione aktivnosti podržali politička i ekonomska stabilnost, dostupnost visokokvalifikovane radne snage, kao i sporazumi o slobodnoj trgovini sa naprednim tržištima, kao što su EU, CEFTA, Kina, Rusija i Turska, piše u saopštenju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...