Iza JRB već dva propala pokušaja prodaje

Novi poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva poništen samo dan nakon raspisivanja

PoslovanjeSrbija

25.7.2024 16:12 Autor: Milica Rilak 2

Novi poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva poništen samo dan nakon raspisivanja Novi poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva poništen samo dan nakon raspisivanja
Ministarstvo privrede saopštilo je da je u sredu, 24. jula, donelo Odluku kojom se poništava Javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda... Novi poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva poništen samo dan nakon raspisivanja

Ministarstvo privrede saopštilo je da je u sredu, 24. jula, donelo Odluku kojom se poništava Javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB). Time je za sada stavljena tačka na novi pokušaj privatizacije JRB, akcionarskog društva u gotovo stopostotnom vlasništvu države.

U pozivu koji je samo dan ranije objavljen na portalu Ministarstva privrede stajalo je da je procenjena vrednost kapitala JRB 29,2 miliona evra, kao i da zainteresovani kupci treba da podnesu prijave do 13. avgusta, ali i da ispune kvalifikacione uslove za učešće na javnom nadmetanju.

Prvi pokušaj privatizacije JRB organizovan je tokom 2008. godine, kada je za pobednika na tenderu proglašen ERSTE DONAU-DAMPFSCHIFFAHRTSGESELLSCHAFT (EDDSG) iz Austrije, dok se na drugo mesto plasirao konzorcijum koga su činili CFNR iz Francuske, hrvatski Dunavski Lloyd Sisak i domaći Bomex Export Import.

EDDSG iz Austrije tada je ponudio da za blizu 70 odsto kapitala JRB plati 24,5 miliona evra, kao i da u okviru investicionog programa uloži 15,73 miliona evra, uz bezuslovno prihvatanje socijalnog programa.

Ugovor o privatizaciji JRB potpisan je sa EDDSG u februaru 2009. godine, ali je raskinut godinu dana kasnije – i to zato što kupac nije ispunio svoje obaveze.

„Imajući u vidu da kupac nije u ugovorenim rokovima, kao ni u naknadno ostavljenom roku koji je istekao 29.01.2010. godine, izvršio obaveze iz Ugovora koje se odnose na uplatu prve rate prodajne cene i dostavu garancije za dobro izvršenje posla, Agencija za privatizaciju je u smislu člana 41a Zakona o privatizaciji raskinula Ugovor zbog neispunjenja“, stajalo je u saopštenju Agencije.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Dnevni list Blic je tada objavio da je vlasnik Ist pointa Zoran Drakulić vlasnik austrijske firme koja nije uspela da preuzme JRB, a citirali su i izjavu portparolke Ist Pointa Gordane Vitomirov „da se zbog ekonomske krize moralo odustati od tog posla“.

Drugi pokušaj privatizacije JRB desio se sedam godina kasnije – u januaru 2017. je raspisan Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti potencijalnih investitora, ali nije bilo zainteresovanih.

Upravo poništeni poziv bio je treći pokušaj da se privatizacija JRB pokrene sa mrtve tačke, ali je Ministarstvo privrede poziv poništilo dan po raspisivanju, bez navođenja razloga.

Biznis.rs je skrenuo pažnju da je ministarstvo ostavilo prostora za takav potez, navodeći u javnom pozivu od 23. jula da će ga „poništiti u slučaju saznanja za okolnosti koje u potpunosti onemogućavaju sprovođenje ovog postupka“.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, JRB je u 2023. godini ostvarilo ukupan prihod od 2,98 milijardi dinara, uz neto profit od 625,5 miliona dinara i EBITDA od 736,3 miliona dinara.

Podsećamo i da je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić u decembru 2022. godine najavio da će to ministarstvo „stati iza te kompanije“ tako što će pomoći JRB-u da kupi novi ledolomac, kao i da će se zajednički raditi i na nabavci novih deset barži, kako bi se ojačala flota.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.