Investicioni proizvod namenjen za poklon

Novi zlatnik Krugerrand od jedne unce dostupan na tržištu

InvesticijeLifestyleLuksuzSrbija

29.11.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Novi zlatnik Krugerrand od jedne unce dostupan na tržištu Novi zlatnik Krugerrand od jedne unce dostupan na tržištu
Zlato se oduvek smatra plemenitim metalom. Zahvaljujući jedinstvenom i lepom izgledu i investicionoj vrednosti, važan je deo raznovrsnog portfelja. Međutim, pored toga što je... Novi zlatnik Krugerrand od jedne unce dostupan na tržištu

Zlato se oduvek smatra plemenitim metalom. Zahvaljujući jedinstvenom i lepom izgledu i investicionoj vrednosti, važan je deo raznovrsnog portfelja. Međutim, pored toga što je funkcionalno dobro, zlato ima i kolekcionarsku vrednost, što potvrđuju ograničene kolekcije zlatnika od jedne unce.

Zajedno sa Američkim orlom, južnoafrički Krugerrand je jedan od najstarijih modernih investicionih zlatnika, a izuzetno je likvidan u celom svetu. Ni na jednoj strani zlatnika Krugerrand nema oznake vrednosti. Razlog za ovu neobičnu odluku je težnja da se vrednost Krugerrand-a poveže sa njegovim sadržajem čistog zlata, navedenim na poleđini zlatnika, uz preovlađujuću tržišnu cenu zlata.

Osamdesetih godina prošlog veka ovaj novčić je činio 90 odsto svih investicionih zlatnika na svetskom tržištu. Međutim, deset godina kasnije je zabranjen u nekim zapadnim zemljama zbog asocijacije na aparthejd. To je dovelo do situacije da veliki deo njegovog učešća na tržištu preuzmu ostale kovanice. Danas, međutim, sa čistoćom od 22 karata, ostaje jedan od sedam najomiljenijih investicionih zlatnika na svetu, navodi se u saopštenju Tavex grupe.

“Južnoafrički zlatnik Krugerrand je poželjna imovina koja se brzo proda. Međutim, kolekcionari zlatnika imaju bogat izbor drugih čuvenih i traženih zlatnika u ograncima Tavexa kao što su mali i veliki dukati Franc Jozef. Kompanija Muenze Osterreich trenutno pravi dukate Franc Jozef veoma retko i u veoma malim količinama. To dovodi do porasta cena malih dukata i čini ih omiljenom investicijom“, istakao je Georgi Hristov menadžer Tavex grupe za Srbiju.

Potpuno nov zlatnik Krugerrand od jedne unce predstavlja uzbudljivu mogućnost za proširenje kolekcije zlatnika i čuvanje trajnog bogatstva. Krugerrand je trenutno u ponudi kao proizvod namenjen za poklon.

Usled specifičnosti carinskih dažbina u Srbiji, mnogi poznati investicioni proizvodi se automatski reklasifikuju kao “proizvodi namenjeni za poklon“.

Ostali popularni investicioni zlatnici na srpskom tržištu u oktobru su bili austrijska Zlatna filharmonija od jedne unce i britanski novčić Britanija, koju u Srbiji trenutno nudi samo Tavex grupa.

  • SUNCOKRET

    30.11.2022 #1 Author

    Zlato je moćno i odlićna investicija jer se novac često štampa bez pokrića i oni koji čuvaju papirni novac u slamaricama ili čak na računima mogu shvatiti jednog dana, da se njihov imetak istopio i obezvredio.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...