Cena radova oko 95 miliona evra

Objavljen novi tender za izgradnju dečje klinike Tiršova 2

Srbija

28.3.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Objavljen novi tender za izgradnju dečje klinike Tiršova 2 Objavljen novi tender za izgradnju dečje klinike Tiršova 2
Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će... Objavljen novi tender za izgradnju dečje klinike Tiršova 2

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem.

Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 miliona evra) bez PDV-a.

Cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog tenderskog postupka, jer je ponuda jedine zainteresovane grupe ponuđača bila viša za gotovo četiri milijarde dinara bez PDV-a, piše eKapija.

Jedinu ponudu na tom tenderu dostavio je konzorcijum firmi SMB Gradnja, W.D. Concord West, Telegroup, MPP Jedinstvo ad Sevojno, A.R.J Technology, DBS, Elektrozapad, Ipon Sistem, Premer Savković i PP Inženjering Stojanović. Ova ponuda je formalno ispunjavala uslove tendera, odnosno konkursne dokumentacije, ali je ocenjena kao neprihvatljiva zbog ponuđene cene.

Kada može da se sprovodi konkurentni postupak sa pregovaranjem?

U Zakonu o javnim nabavkama stoji da javni naručilac može da sprovodi konkurentni postupak sa pregovaranjem za javnu nabavku dobara, usluga ili radova u slučajevima kada potrebe javnog naručioca ne mogu da se zadovolje bez prilagođavanja lako dostupnih rešenja, zatim kada ugovor obuhvata projektovanje ili inovativna rešenja, kao i kada ugovor ne može da se dodeli bez prethodnih pregovora zbog specifičnih okolnosti koje se odnose na prirodu, složenost, pravnu ili finansijsku strukturu predmeta javne nabavke ili s njima povezanim rizicima.

Takođe, konkurentni postupak sa pregovaranje, može biti pokkrenut i kada javni naručilac ne može sa dovoljnom preciznošću da utvrdi tehničke specifikacije predmeta nabavke, kao i u slučaju da su u prethodno sprovedenom otvorenom ili restriktivnom postupku sve ponude bile neprihvatljive.

U izmenjenoj verziji plana javih nabavki za ovaj tender stoji napomena da „javni naručilac može da sprovodi konkurentni postupak sa pregovaranjem za javnu nabavku dobara, usluga ili radova kada su u prethodno sprovedenom otvorenom ili restriktivnom postupku sve ponude bile neprihvatljive“.

Foto: Pixabay.com

Gradnja nove zgrade klinike u Tiršovoj aktivno se najavljuje još od 2017. godine, kada je tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio rekonstrukciju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i izgradnju druge bolnice Tiršova 2.

Kada je na funkciju gradonačelnika Beograda došao direktor Tiršove, Zoran Radojičić, ova tema ponovo se aktuelizovala, pa je tako bivši gradonačelnik najavio i početak radova za proleće 2020. godine.

Na jesen 2021. godine počeli su i pripremni radovi, a konzorcijum sastavljen iz četiri firme Novkol, Sky Technologies, WD Concord West i Srbijaautoput dobio je posao na tenderu za izvođenje pripremnih radova na uređenju gradilišta za izgradnju nove univerzitetske dečje bolnice Tiršova 2 u Beogradu.

Vrednost posla bila je 6,23 miliona evra, bez PDV-a. Tada je Radojičić izjavio da veruje da će izgradnja dečje klinike Tiršova 2 biti završena do 2024. godine, na stogodišnjicu osnivanja pedijatrije u Beogradu.

U martu prošle godine ministar za javna ulaganje Marko Blagojević i guverner Banke za razvoj Saveta Evrope Karlo Montičeli potpisali su sporazum između naše zemlje i EU o dodeli bespovratne pomoći, a za izgradnju dečje bolnice Tiršova 2, za šta je namenjeno 35 miliona evra.

Kada budu izabrani, izvođači radova imaće rok od tri godine za završetak gradnje.

  • AJA

    28.3.2024 #1 Author

    Nadajmo se da ce odabrani izvodjaci da ispostuju rok.

    Odgovori

    • JANA

      31.3.2024 #2 Author

      Kod nas se u praksi pokazalo kao nemoguća misija

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...