Vrednost lizing ugovora ove godine bi trebalo da dostigne 830 miliona, a 2024. milijardu evra

Očekuje se da će lizing električnih vozila u Srbiji porasti na 25 do 30 miliona evra

InvesticijePoslovanjeSrbija

18.10.2023 13:41 Autor: Milica Rilak 11

Očekuje se da će lizing električnih vozila u Srbiji porasti na 25 do 30 miliona evra Očekuje se da će lizing električnih vozila u Srbiji porasti na 25 do 30 miliona evra
U naredne tri godine vrednost finansiranja električnih vozila putem lizinga u Srbiji mogla bi da dostigne nekoliko desetina miliona evra, a aktuelni podaci ukazuju... Očekuje se da će lizing električnih vozila u Srbiji porasti na 25 do 30 miliona evra

U naredne tri godine vrednost finansiranja električnih vozila putem lizinga u Srbiji mogla bi da dostigne nekoliko desetina miliona evra, a aktuelni podaci ukazuju na to da će lizing industrija u 2024. dostići vrednost ugovora od milijardu evra, rečeno je na konferenciji Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) pod nazivom „Održiva mobilnost, podrška lizinga zelenoj tranziciji i digitalizacija“.

Predsednik ALCS Bojan Vračević ocenio je uoči konferencije za Biznis.rs da se ključni izazovi za lizing industriju nalaze u praćenju trenda promena potreba klijenata.

„Svesni smo da potrebe za mobilnošću postaju kompleksne – od posedovanja automobila fokus se pomera na car-sharing i slične opcije, dok je drugi važan trend potreba ‘ozelenjavanja’, odnosno elektrifikacija, i na obe promene lizing mora da odgovori“, istakao je Vračević, koji je i predsednik Izvršnog odbora S-Leasinga.

Naglasio je da lizing industriji, osim njene fleksibinosti u odnosu na banke, na ruku ide i to da izazovi sa kojima se suočava u isto vreme nose sa sobom veliki potencijal i signaliziraju kakva je budućnost poslovanja.

„Kada je reč o električnim vozilima, trenutno su nivo finansiranja, kao i prodaja, zanemarljivi – ispod jedan odsto. Potražnja za električnim vozilima, međutim, neprestano raste, a podaci za Evropu govore o tome da je njihovo učešće oko 15 odsto među svim vozilima finansiranim putem lizinga. Evropski trend pratiće i Srbija, a naša procena, kao ALCS, je da ćemo brzo – za tri godine – doći na 25 do 30 miliona evra finansiranja električnih vozila u našoj zemlji, što je povećanje od nekoliko desetina puta“, rekao je Vračević za Biznis.rs.

Bojan Vračević / Izvor: ALCS, saopštenje

Osim finansiranja nabavke električnih vozila, lizing industrija će zelenu tranziciju podržati i na polju obnovljivih izbora energije, rečeno je na konferenciji u Privrednoj komori Srbije.

„Dosta naših klijenata želi da uvede proizvodnju i korišćenje električne energije iz OIE i tu vidimo veliki potencijal – lizing je pravi način da se isfinansiraju male solarne elektrane koje mogu da se stave na krovove kuća ili poslovnih prostorija kako bi proizvodile struju“, potvrdio je Bojan Vračević u izjavi za Biznis.rs.

Važnost lizinga kao dela finansijske industrije u oblasti OIE i zelene tranzicije istakao je i savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak, koji je učesnike konferencije ALCS podsetio na procenu da su u tom sektoru potrebne investicije od oko 15 milijardi evra.

„To neće biti lako izvodljivo, a posebno je važna uloga finansijskog sektora, bez koga nije moguće sprovesti investicije. I zato je veoma važno ne samo da sagledamo projekte iz ugla finansijera, već i da finansijeri budu fleksibilni, razumeju drugačiji iinteres i na kreativan način ponude rešenja za finansiranje projekata koji nam pomažu u zelenoj tranziciji„, rekao je Mrdak.

Foto: Milica Rilak, Biznis.rs

Sama industrija lizinga u Srbiji, inače, beleži konstantan rast u prethodnih 20 godina, a kako za Biznis.rs potvrđuje generalna sekretarka ALCS Teodora Milenković, ukoliko se nastavi porast produkcije od 19 odsto, koliko je zabeleženo tokom prvog polugodišta ove godine, na kraju 2023. ukupna vrednost lizing ugovora dostićiće iznos od 830 miliona evra.

„Primenom istog trenda, sa sigurnošću očekujemo da na kraju 2024. godine vrednost lizing ugovora bude milijardu evra“, rekla je Milenković za Biznis.rs.

Kako su vozila najzastupljenija u strukturi domaće lizing industrije, očekuje se da će upravo taj segment „pogurati“ rast u narednom periodu, zaključila je Milenković.

Među ključnim trendovima koje lizing industrija prati je i digitalizacija. Na godišnjoj konferenciji ALCS istaknuto je da se očekuje da će u naredne dve do tri godine trećina ugovora biti delimično ili u potpunosti digitalna.

  • tamara71

    18.10.2023 #1 Author

    Nece to kod nas skoro zaziveti

    Odgovori

  • SUNCE

    18.10.2023 #2 Author

    Svakako se ide u pravcu zamene običnih automobila električni. Jedino je pitanje standarda koliko će mo brzo moći da to izvedemo.

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    18.10.2023 #3 Author

    Još više podsticati vozače, mislim na državu

    Odgovori

  • Jj992

    18.10.2023 #4 Author

    Dok se dodje do elektricnih automobila u ovoj zemlji….

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.10.2023 #6 Author

    Sve je to lepo,samo sto kod nas na lizing moci ce mali broj ljudi da kupi.

    Odgovori

  • Dux011

    18.10.2023 #7 Author

    Brzo to sve ide, cim ima el. trotineta i bicikala bice i pojava auta…

    Odgovori

  • DOBRILA

    18.10.2023 #8 Author

    Daleko smo mi od toga..

    Odgovori

  • Pedja

    18.10.2023 #9 Author

    Ne bih baš žurio sa električnim vozilima… lako se zapale, na hodnici im brzo pada kapacitet baterije, ne znamo gde ćemo skladištiti toliku količinu iskorišćenih baterija i još milion pitanja

    Odgovori

  • MAJA

    19.10.2023 #10 Author

    Oni koji mogu, iskoristiće to

    Odgovori

  • HEPO

    25.2.2024 #11 Author

    Sigurno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...