Ograničeno maksimalno opterećenje mesečnih primanja

Šta je potrebno paušalcima da bi mogli da kupuju na lizing?

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

19.9.2023 12:21 Autor: Ljiljana Begović 9

Šta je potrebno paušalcima da bi mogli da kupuju na lizing? Šta je potrebno paušalcima da bi mogli da kupuju na lizing?
Preduzetnici kojih je u Srbiji, prema poslednjim podacima Agencije za privredne registre (APR), ukupno 324.172 ne dolaze uvek lako do bankarskih pozajmica i drugih... Šta je potrebno paušalcima da bi mogli da kupuju na lizing?

Preduzetnici kojih je u Srbiji, prema poslednjim podacima Agencije za privredne registre (APR), ukupno 324.172 ne dolaze uvek lako do bankarskih pozajmica i drugih vidova kreditiranja. Grupa preduzetnika koja posebno može imati problema prilikom zahteva za zajmove jesu oni koji porez plaćaju paušalno.

Uslovi pod kojima se paušalno oporezovanim preduzetnicima odobravaju krediti i uz to računaju kamatne stope u skladu su sa poslovnom politikom, odnosno ponudom, svake banke. Za odobravanje pozajmice merodavni su akontaciono poresko rešenje, ugovor sa klijentom i promet po računu radi identifikovanja prihoda po osnovu ugovora o poslovnoj saradnji.

Kreditna sposobnost paušalaca obračunava kao i kod ostalih fizičkih lica, s tim što je u ovom slučaju zarada zapravo dogovoren redovan prihod koji se ostvaruje na osnovu ugovora sa kompanijom poslodavcem, odnosno poslovnim partnerom. Maksimalno opterećenje mesečnih primanja ratom kredita je 60 procenata.

Diplomirani ekonomista i ovlašćeni računovođa Marina Kosanović kaže da se u slučaju apliciranja za kredit kao preduzetnička radnja za procenu kreditne sposobnosti koristi promet po računu pravnog lica, provera Kreditnog biroa i zahteva se dostava uverenja Poreske uprave o redovno izmirenim obavezama.

“Ako se podnosi zahtev kao fizičko lice, banke traže da se dostave rešenja Poreske uprave o paušalno utvrđenom porezu, Kreditnog biroa za fizičko lice i uverenje Poreske uprave o redovno izmirenim obavezama pravnog lica. Ne postoje ni posebni ni stroži uslovi u odnosu na ostala pravna lica, svaka banka ima svoju poslovnu politiku i u skladu sa njom definisane kamatne stope i kriterijume odobravanja kredita”, navodi naša sagovornica.

Foto: Pexels.com

Kada je reč o lizingu, paušalno oporezovani preduzetnici mogu da koriste i ovaj način kupovine.

Kosanović kaže da kao i sva ostala pravna lica paušalci takođe imaju mogućnost kupovine vozila i opreme putem lizinga. U ovom slučaju prilikom ocene kreditne sposobnosti koristi se promet po poslovnom računu, izveštaj Kreditnog biroa i dužina poslovanja.

Neke lizing kuće odobravaju rate maksimalno do 50 odsto iznosa mesečne zarade na koji se plaćaju porez, penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Prednosti lizinga u odnosu na kredit su što je moguće da ga vratite kada želite i po isteku aranžmana možete da otkupite vozilo. Lizing je fleksibilniji aranžman, ali ta fleksibilnost košta nešto više.

“Na zapadu je lizing izuzetno popularan jer uvek vozite nova kola nakon tri ili pet godina. Plaćate samo lizing naknadu. Vratite automobil i opet uzmete nova kola na lizing. Ko ne želi da blokira novac kupovinom plaća samo lizing naknadu”, navodi naša sagovornica.

S obzirom na rast kamata stručnjaci smatraju da se u budućnosti može očekivati da će lizing u Srbiji biti sve popularniji, zbog fleksibilnosti u odnosu na kredite.

“Kod lizinga se samo daje određeni deo za učešće, koji odredi sama lizing kompanija, i onda mesečno plaćate naknadu. To u kriznim vremenima može biti olakšavajuća okolnost jer kod kredita vi ne možete odustati pošto ste postali vlasnik novca ili nekretnine, a od lizinga možete odustati u bilo kom trenutku”, zaključuje Marina Kosanović.

  • SABRINA

    19.9.2023 #1 Author

    Lizing je stvarno odličan način kupovine.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    19.9.2023 #2 Author

    Bolje da ne uzimaju,mozda vecina nece moci da plati ratu..

    Odgovori

  • ELLA

    20.9.2023 #3 Author

    Preduzetnicima je uvek otezano kreditiranje I zajmovi

    Odgovori

  • Vladimir

    20.9.2023 #4 Author

    U praksi, preduzetnicima paušalcima je, rekao bih, nemoguće da dobiju stambeni krediti, bez obzira na godine poslovanja, promet po računu i rešenje o oporezivanju. Degradirani su u odnosu na lica sa statusom „u radnog odnosa minimum 6 meseci“ ?! Lizing je lakše prežaliti…

    Odgovori

    • Bane

      15.10.2023 #5 Author

      Prijavite se (kod npr vaseg klijenta) u radni odnos 6 meseci i dobijete kredit.

      Odgovori

      • miki

        13.4.2024 #6 Author

        kako da se prijavim kod stranih klijenata?

        Odgovori

  • SENSEI

    20.9.2023 #7 Author

    Rizična su sva vrsta plaćanja zbog ne stabilnog tržišta

    Odgovori

  • CIGI

    24.9.2023 #9 Author

    Nije vreme za lizing kamate rastu , vise nista nije sigurno

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...