Proizvodnja začina i drugih dodataka hrani u 2021. godini vredela 67,5 miliona dolara

Očekuje se rast prometa na tržištu začina u Srbiji

AgrobiznisIzdvajamoPoslovanjeSrbija

27.7.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 4

Očekuje se rast prometa na tržištu začina u Srbiji Očekuje se rast prometa na tržištu začina u Srbiji
Promet na tržištu začina, soseva i kečapa u Srbiji iznosio je 198,3 miliona dolara u 2021. godini, a procenjuje se da će do 2028.... Očekuje se rast prometa na tržištu začina u Srbiji

Promet na tržištu začina, soseva i kečapa u Srbiji iznosio je 198,3 miliona dolara u 2021. godini, a procenjuje se da će do 2028. porasti na 306,3 miliona dolara, odnosno da će rasti za 5,67 odsto godišnje, pokazuju podaci portala Statista.

Kada se iz analize isključe kečap i „ostali sosevi“, poput senfa, majoneza, soja sosa, kao i supene kocke, očekuje se da će promet začina i začinskog bilja na našem tržištu sa 67,5 miliona dolara u 2021. godini porasti na 106,8 miliona dolara.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, kompanije registrovane za proizvodnju začina i drugih dodataka hrani zabeležile su rast dobiti na nivou delatnosti u 2021. godini u odnosu na pandemijsku 2020, ali i 2019. godinu. Tako je dobit svih preduzeća registrovanih za tu delatnost u 2021. iznosila 359,9 miliona dinara, u 2019. godini bila je 314,8 miliona dinara, dok je u 2020. pala na 298,2 miliona dinara.

Na našem tržištu je za delatnost proizvodnje začina i drugih dodataka hrani registrovano 87 firmi. Treba, međutim, uzeti u obzir da se začini proizvode u brojnim kompanijama iz prehrambene industrije, registrovanim za druge delatnosti. Tako su, primera radi, Aleva iz Novog Kneževca i Vitamin iz Horgoša, preduzeća poznata po svojoj začinskoj paprici, registrovana za delatnost „ostale prerade i konzervisanja voća i povrća“.

Slično je i sa proizvođačem Začina C – kompanijom Nestle Adriatic, koja je registrovana za proizvodnju ostalih prehrambenih proizvoda.

Kada je reč o firmama kojima je registrovana delatnost proizvodnja začina i drugih dodataka hrani, rang lista CompanyWall-a za 2021. godinu prema profitu pre kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) pokazuje da uspešnih firmi ima u svim „nišama“ ove delatnosti.

Izvor: CompanyWall

Tako je na prvom mestu liste, sa EBITDA od 173,44 miliona dinara u 2021. godini kompanija Progres iz Novog Sada, porodično preduzeće koje od 1994. godine pekarsku industriju snabdeva smešama i aditivima.

Drugo mesto zauzeo je Milex iz Rumenke, sa EBITDA od 70,6 miliona dinara. Ta kompanija posluje od 1992. godine, a proizvodi začinske smeše i funkcionalne mešavine za mesnu industriju.

Kristal So iz Beograda, koja je u 2021. ostvarila treći po veličini EBITDA na CompanyWall listi od 52,1 milion dinara, verovatno je i najpoznatija najširoj javnosti zbog višedecenijskog prisustva u rafovima domaćih lanaca. Takođe su i kompanija sa najviše zaposlenih među registrovanima za ovu delatnost – imaju nešto više od stotinu radnika.

Da među najboljima u ovoj delatnosti dominiraju kompanije sa tridesetak godina „života“ na domaćem tržištu govori i plasman Arome iz Kruševca, koja se bavi proizvodnjom aroma, boja i mirisa za prehrambenu i hemijsku industriju, kao i Panonija Trade-a, koji proizvodi repromaterijal, začine i aditive za mesnu industriju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...