izveštaj državne revizorske institucije

Od 70 visećih mostova u Srbiji, samo 13 u dobrom stanju

SrbijaU fokusu

26.12.2023 15:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Od 70 visećih mostova u Srbiji, samo 13 u dobrom stanju Od 70 visećih mostova u Srbiji, samo 13 u dobrom stanju
U Srbiji ima 70 visećih mostova koji se nalaze u 36 gradova i opština, a od tog broja za rušenje je čak 14, za... Od 70 visećih mostova u Srbiji, samo 13 u dobrom stanju

U Srbiji ima 70 visećih mostova koji se nalaze u 36 gradova i opština, a od tog broja za rušenje je čak 14, za sanaciju je zrelo 43, a svega 13 je u dobrom stanju.

Ovo su ovogodišnji podaci Ministarstva građevine, kojima se, u svom izveštaju, bavila i Državna revizorska institucija (DRI) proveravajući, između ostalog, da li su republički inspektori kontrolisali svoje kolege na lokalu, kada je reč o poverenom poslu nadzora nad visećim mostovima, prenosi Beta pozivajući se na N1.

Da nije bilo tragedije u Ovčar Banji (kada su, 13. oktobra 2022. godine na pauzi tokom putovanja, poginule dve žene, a još deset građana povređeno), ni danas se ne bi znalo koliko u Srbiji ima visećih mostova i koliko je malo njih bezbedno za upotrebu.

Tog oktobra su, podsetimo, turisti iz autobusa koji je stao u Ovčarsko-kablarskoj klisuri, krenuli pešice preko visećeg mosta, ali se jedna sajla od preopterećenja otkačila, a oni su upali u hladnu vodu Zapadne Morave.

Tek posle ove nesreće ministarstvo je dalo nalog opštinama da prebroje viseće mostove na svojoj teritoriji, za koje se ispostavilo da su „svačiji i ničiji“, a napravljeni su, uglavnom bez građevinskih i upotrebnih dozvola.

Prvi rezultati istraživanja stanja mostova 24. novembra 2022. godine su poražavajući: na teritoriji 126 lokalnih samouprava (19 nije dostavilo podatke) postoji 66 visećih mostova, od čega je 11 u dobrom stanju, 46 je za sanaciju odnosno rekonstrukciju, a devet za rušenje.

„Većina ih je napravljena bez izdate građevinske i upotrebne dozvole i nisu evidentirani kao javna svojina jedinice lokalne samouprave“, navodi se u Instrukciji ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture o preduzimanju potrebnih mera u cilju zaštite ljudskih života i imovine, sprečavanja nastanka štete i otklanjanja štetnih posledica nastalih korišćenjem visećih mostova.

DRI se ove godine takođe pozabavila pitanjem upravljanja visećim mostovima u Srbiji.

Dok su revizori kontrolisali, ministarstvo je ažuriralo podatke o broju i procenjenom stanju visećih mostova. Prema njima, u Srbiji postoji ukupno 70 visećih mostova koji se nalaze na teritoriji 36 lokalnih samouprava. Od tih mostova čak 14 je za rušenje, 43 je za sanaciju, dok je svega 13 u dobrom stanju.

DRI je konstatovala da, iako viseći mostovi nemaju značajan udeo u ukupnom broju i dužini mostova u Srbiji, mogu da predstavljaju opasnost po život ljudi, ako se njima ne upravlja adekvatno.

Ta državna institucija je, takođe, utvrdila da nije postojala objedinjena evidencija visećih mostova na teritoriji Srbije do kraja 2022. godine, kao i da planske aktivnosti gradova, nisu u dovoljnoj meri obezbedile uslove za efikasno upravljanje visećim mostovima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...